Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Spel tips voor de feestdagen

De feestmaand van het jaar is begonnen! Dat betekent gezelligheid met familie en vrienden. Als de feestvreugde er goed inzit, is het wel zo leuk om met z’n allen een spelletje te spelen. Maar Triviant en Twister, die kennen we nu wel. Vier dames mochten voor Libelle de Wii U, de nieuwste game-creatie van Nintendo, uitproberen. Dit keer lezen we hoe de spelcomputer bevalt als je hem samen met vrienden en familie uitprobeert. Is de Wii U inderdaad een aanrader als vermaak tijdens de feestdagen? En welke spelletjes zijn favoriet?

Advertentie

Joehoe! Een strike!

Inmiddels zijn testers Bonnie, Esther, Astrid en Erika al wat meer geoefende Wii U-spelers (lees hier hoe hun proefronde beviel) en hebben ze vrienden en familie uitgenodigd om samen te spelen. Bonnie besloot dat het tijd was voor wat lichamelijke actie en startte Wii Sports Club. In dit spel kun je je spieren losgooien met verschillende sporten als tennis en bowlen. Je kunt alleen of met vrienden spelen, maar ook online tegen spelers afkomstig uit de hele wereld. “In het Wii-kend komt Mia’s vader op visite. Hij is gamer in hart en nieren, maar houdt wel van het ruigere werk. Nu staat Henk met een afstandsbediening in zijn hand te bowlen. Dochter Mia gooit de ene strike na de andere. Bijkomend voordeel: je bent gewoon echt aan het sporten.” Leuk om te weten: iedereen met een Wii U kan Wii Sports Club één dag gratis uitproberen. Klik op het icoontje in het Wii U-menu en de rest volgt vanzelf.

Vrijdagavondvermaak

Proefkonijn Erika merkt dat haar zoon Danell al flink verslingerd aan de Wii U begint te raken. “Met name de bordspelletjes in Wii Party U, waarbij je zo snel mogelijk de finish probeert te halen terwijl je tegen anderen minigames speelt, zijn populair. Het wekt zoveel plezier op, dat we afgelopen vrijdag The Voice hebben laten schieten om te kunnen spelen.  Een anderhalf uur durende strijd zonder genade, waarbij Danell er uiteindelijk met de winst vandoor ging.”

Astrid besluit Wii Sports Club een kans te geven. “Sporten is aan mij niet besteed. Maar inmiddels behoor ik ook tot de groep fanatiekelingen, alleen doe ik het lekker in mijn pyjama! We beginnen met een avondje tennissen. En je sport meteen voor twee, want je bent met je een controller twee mannetjes tegelijk. Bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te lopen. Je Mii volgt automatisch de bal, wat ervoor zorgt dat je alleen je arm in het echt hoeft te bewegen. Aangezien je zoveel mogelijk internationale tegenspelers wilt verslaan, is het wel oppassen geblazen voor een tennisarm.”

Is de boot al gezonken?

Tester Esther kan echter geen genoeg krijgen van Wii Karaoke U. “Ik was gisteren met een vriendin aan het karaoken – we zongen net My heart will go on – toen de buurvrouw appte. “Is die boot nou nog niet gezonken?” We hebben het volume snel wat lager gezet en de buurvrouw uitgenodigd om de volgende keer mee te doen. Evengoed wist de betreffende vriendin niet hoe snel ze Oudejaarsavond bij ons moest boeken om zingend het nieuwe jaar in de gaan. En ook met Kerst zal de Wii U niet verstoffen. Normaal spelen we dan altijd bingo, dit jaar wordt het waarschijnlijk één van de Wii U-Thuisparty’s.”

Weg met die decemberkilo’s!

Niet alleen kun je leuke games op de Wii U spelen, ook is het mogelijk om nu alvast die decemberkilo’s voor te zijn met Wii Fit U. Daarin kun je binnen vijf workout-thema’s op een leuke manier aan het sporten slaan. En voor iedereen in het bezit van een Wii U en een Balance Board is er goed nieuws: Wii Fit U is nu 31 dagen gratis uit te proberen. Mocht dat bevallen, dan hoef je alleen de Fit Meter aan te schaffen om voor altijd door te kunnen spelen. Met de Fit Meter houd je niet alleen je Wii Fit U-activiteiten bij, maar ook je fysieke inspanningen en calorieverbruik daarbuiten.

Meer informatie over alle spellen vind je op WiiU.nl

Meer weten over de vier proefkonijnen? Esther, Astrid, Erika en Bonnie hebben alle vier een eigen blog.

[customfield]meetpixel[/customfield]

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is waarom we áltijd nog ruimte hebben voor een toetje

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je hebt heerlijk gegeten, je buik zit vol en dan… komt het toetje. Plotseling is er tóch nog wat ruimte voor wat lekkers! Geen zorgen: volgens wetenschappers is dit heel natuurlijk.

Vroeger aten we net zoveel tot we genoeg hadden (als er al genoeg was), om vervolgens te stoppen met eten. Daar werd wel al een uitzondering op gemaakt als het om eten met veel suiker ging, zoals rijp fruit. Dit eten leverde namelijk vet op voor de dagen dat er geen eten was, dus dat liet je écht niet liggen.

Advertentie

Nu, jaren later, doen we dat nog steeds. En dat terwijl we altijd toegang hebben tot eten en het opslaan van meer vet dus eigenlijk niet nodig is. Het vet dat we binnenkrijgen hoopt zich op voor ‘moeilijke tijden’, maar die tijden gaan uiteindelijk nooit komen.

Overeten

Onze hersenen zijn, net als bij veel dieren, zo ingesteld dat ze automatisch onze energie-opname proberen te maximaliseren. Dat we dat toetje niet kunnen laten staan is dus helemaal niet iets waar we ons schuldig over moeten voelen. Het zit namelijk in onze hersenen! Een internationaal team van wetenschappers heeft nu ontdekt dat de ‘infralimbische cortex’, een bepaald deel in de hersenen, hierbij een rol speelt. Dit deel helpt met het aanleren van gedrag om voedsel te zoeken en het op te eten. En dus stuurt dit gedeelte in de hersenen je ook aan om te overeten, om de energie-opname maximaal te houden.

Experiment

Om te testen welke invloed dit deel van de hersenen heeft op het overeten, werd er een experiment gedaan met ratten. Wetenschappers schakelden de activiteit in de infralimbische cortex uit bij de ratten. Vervolgens werden de beestjes blootgesteld aan snacks. Wat blijkt? De ratten stopten met eten als ze genoeg hadden en deden dus niet meer aan overeten.

Obesitas

Een interessante ontdekking dus. De wetenschappers zelf denken dat ze met deze ontdekking op de lange termijn mensen kunnen helpen. Zo kan wellicht obesitas worden voorkomen, omdat je alleen nog maar eet wat je écht nodig hebt.

Misschien werkt het ook al goed om te weten dat die toetjesdrang dus vanuit je hersenen komt en dat je het niet écht nodig hebt. Aan de andere kant, soms is het ook heerlijk om naar je hersenen te luisteren en dat toetje gewoon te pakken.

Zin gekregen in een lekker toetje? Deze red velvet met witte chocolade-roomkaascrème is héérlijk!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Knack. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Edsilia Rombley brengt nieuw nummer uit en Katja Schuurman geeft kijkje achter de schermen

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) zijn voor de derde keer ouders geworden. Het kleine mannetje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KIM KÖTTER (@kimkotter)

Chantal Janzen (42) is met haar oudste zoon een dagje naar het strand. Bij de foto schrijft ze: “Dat je al 12 jaar bent daar moet ik toch nog steeds erg aan wennen. Gisteren lagen deze inmiddels langbenige exemplaren toch nog als ’n ingepakte burrito bij je?”

Geen nieuwe huisgenoot voor Humberto Tan (55): deze prachtige dalmatiër mag hij lenen tijdens een fotoshoot.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Humberto Tan (@humbertotan)

Katja Schuurman (46) deelt een kijkje achter de schermen bij de nieuwe film Casa Coco. Momenteel zit ze voor de opnames in het zonnige Bonaire.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Altijd al willen weten hoe je moet meal preppen? Shirma Rouse (40) heeft een video gemaakt vol met handige tips.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shirma Rouse (@shirmarouse)


Gordon (52) deelt een fragment uit Jinek. Zangeres Kim Malou zat daar om haar eerste single Deel van mij te zingen. De zangeres zit momenteel aangesloten bij het plantenlabel Music made in Holland van Gordon.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door gordonheuckeroth (@gordonheuckeroth)

Edsilia Rombley (43) laat alvast een nieuw nummer van haar aankomende album horen. Als ik weer bij jou ben is geschreven samen met Maxine en Tjeerd Oosterhuis.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Edsilia Rombley (@edsiliarombley)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wil je minder zout eten? Dít zijn goede alternatieven

Zout hebben we allemaal nodig, maar de gemiddelde Nederlander krijgt er véél te veel van binnen. Dat is best ongezond en moet dus anders. Maar wat zijn goede alternatieven voor wie minder zout wil eten? 

Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Advertentie

Maximum hoeveelheid

Gemiddeld heeft ons lichaam zo’n 1 tot 3 gram zout per dag nodig. De Hartstichting adviseert om écht niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Maar gemiddeld krijgen we zo’n 9 gram zout per dag binnen. Veel te veel dus.

Minder zout eten

Toch is het moeilijk om minder zout binnen te krijgen. 80% van al het zout dat we binnenkrijgen zit namelijk in bewerkte producten, zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks. Slechts een vijfde van het zout dat we eten, voegen we zelf toe aan onze gerechten. Om minder zout te eten, is het dus sowieso nodig om op de verpakkingen van producten te checken hoe veel zout erin zit én om minder bewerkte producten in te slaan en vers te koken.

Alternatieven

Maar dan? Je staat in de keuken met al je verse producten en je wil toch een beetje smaak toevoegen aan je gerecht. Hoe voorkom je dat je dan weer naar het zoutvaatje grijpt? Ten eerste zijn er talloze alternatieven die ook echt zout zijn. Zo bestaat er speciaal dieetzout waar minder natrium in zit dan gewoon zout. Dit is iets beter voor je gezondheid. Let wel op: als je nier- of leverproblemen hebt, is dit type zout niet voor jou besteed vanwege het kalium dat in dieetzout zit.

Zeekraal

Een ander goed alternatief voor wie minder zout wil eten is zeekraalpoeder. Zeekraal groeit in de zee en is van nature zout. Het poeder dat van deze zeegroente wordt gemaakt, is dus ook zout, maar bevat minder natrium dan gewoon zout.

Kruidenmix

Maar zout is ook te vervangen door smaakmakers die helemaal niet zout zijn. Denk aan citroensap. Dit sap is zuur, en kan door zijn sterke smaak de smaak van zout in veel gerechten vervangen. Ook speciale kruidenmixen kunnen ervoor zorgen dat een gerecht met minder zout nog even lekker is. Kok Michel Hanssen is een expert op het gebied van smaakvolle, zoutloze kruidenmixen. Hij adviseert om vooral te spelen met zachte kruiden zoals basilicum, bieslook en koriander. In zijn boek Spice wise green gaat hij nog iets specifieker op kruiden in. Zo geeft hij bij iedere groentesoort een kruidemix die perfect zou zijn. En met al die heerlijke mixen is het eten van minder zout echt geen probleem.

Heb jij te veel zout in een gerecht gestrooid? Zo los je dat op:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Hartstichting, AD, Nu. Beeld: Getty images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Je huis een nieuwe uitstraling geven? Geef óók het plafond een kleurtje

Tijdens de lockdown hebben veel mensen hun huis aangepakt. Heb je het gevoel dat je huis na een grote schoonmaak, nieuwe meubels en een ander behang op de muur nog steeds niet af is? Dan kun je misschien het plafond voorzien van een nieuw kleurtje.

In de achttiende eeuw werd het plafond vaak versierd met ornamenten en schilderingen, maar tegenwoordig is de kans groot dat je een kaal, wit plafond ziet als je omhoogkijkt. In een interview met AD vertelt Iris Floor, creative director van het Nederlandse verfmerk Pure & Original, dat veel mensen denken dat wit een ruimte lichter maakt.

Advertentie

Licht en ruimte

“Vaak denken we dat wit staat voor licht en ruimte, maar een wit vlak creëert niet op magische wijze een raam. Met andere woorden: valt er geen of weinig daglicht in een ruimte, dan zou je de schaduwen juist kunnen omarmen en een geborgen sfeer kunnen creëren door voor een dieper kleurenpalet te kiezen. Door het plafond hierin mee te nemen krijgt de ruimte eenheid. Licht voeg je vervolgens toe met een goed lichtplan”, legt Iris uit.

Tips

Durf je jezelf te wagen aan een gekleurd plafond? Dan is het handig om met een paar dingen rekening te houden. Een hoog plafond verlaag je optisch met een donkere kleur. Bij een laag plafond werkt het andersom: dat verf je liever in een lichte kleur.

InspiratieOok de vloer aanpakken? Deze vinylvloer met zigzagpatroon is mooi, goedkoop en zo gelegd:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD. Beeld: Getty Images 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien