Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interessant experiment: déze vooroordelen over grijs haar bij vrouwen zijn niet waar

Journalist Wies Verbeek (55) vindt grijs haar fantastisch. Bij anderen dan. Zelf is ze bang dat grijs haar haar ouder of minder sexy maakt. Maar kloppen die vooroordelen ook? Voor haar lifestyle-platform Beetje Leuker Ouder Worden, ofwel Blow, maakte Wies een mini-documentaire over grijs haar.

Wij spraken haar over alle vooroordelen én haar bevindingen.

Advertentie

Met welke vooroordelen ging je je onderzoek in?

“Ik merkte dat ik het idee van mezelf met grijs haar echt niet aankon. Ik had heel sterk het idee dat ik dan écht oud zou lijken en dat ik met grijs haar niet meer sexy en aantrekkelijk zou zijn. Maar ergens vond ik het ook wel stom dat ik zo over grijs haar dacht. Want als ik andere vrouwen met grijs haar zie, vind ik dat altijd bewonderenswaardig. Het staat zo krachtig en gaaf. Waarom heb ik dan toch zulke negatieve ideeën over grijs haar? Ik begon me af te vragen waar ze vandaan kwamen en of ze wel echt waar waren. En dus besloot ik het te onderzoeken.”

Hoe ben je te werk gegaan?

“Samen met mijn nicht, documentairemaakster Martine Berendsen, heb ik een documentaire gemaakt: De reis naar grijs. Daarin zie je de interviews die ik heb gehouden, met mensen op straat maar ook met een kapper en een psycholoog gespecialiseerd in uiterlijk. Ook neem ik je mee in twee onderzoeken die ik zelf uitvoerde. Zo liet ik zes mensen portretteren met hun normale haarkleur. Daarna fotoshopte ik het haar van de geportretteerde mensen grijs. Deze foto’s legde ik vijfhonderd geënquêteerden voor en vroeg hen naar de leeftijd en de aantrekkelijkheid. Daarnaast schreef ik me in op een datingsite. Eerst een periode met mijn foto met blond haar, en daarna een periode met mijn foto met het grijze haar. Ik wilde kijken op welk profiel er meer werd gereageerd.”

We gaan natuurlijk niet alles verklappen. Maar kun je al iets weggeven over de uitkomst van je onderzoek? Welke conclusie verbaasde je het meest?

“Wat vooral opviel is dat de vooroordelen die we denken te hebben, in de onderzoeksresultaten niet echt terugkomen. Dat grijs oud maakt en minder aantrekkelijk is, is een vooroordeel dat bij veel mensen echt vastgeroest zit. Het klopt dat we met grijs haar ouder worden geschat, maar gemiddeld maar drie jaar. Dat vind ik nogal meevallen. Zelf werd ik met grijs haar precies zo oud geschat als ik daadwerkelijk ben. En wat aantrekkelijkheid betreft, kon ik mijn eigen vooroordeel ook overboord gooien. Veel van de foto’s met grijs haar werden namelijk als aantrekkelijker beoordeeld dan de foto’s met de natuurlijke haarkleur. Ook kreeg ik op de datingsite net zoveel reacties op mijn blonde foto als op mijn grijze foto.”

grijs haar wies verbeek

Op de linkerfoto werd Wies geschat op 50,9 jaar oud. Op de rechterfoto 54,8 jaar oud.

Is je eigen denkbeeld rondom grijs haar veranderd na alle interviews en onderzoeken?

“Zeker weten. Ik sprak maar liefst vijftig vrouwen die vol overgave voor grijs zijn gegaan, en hun enthousiasme is aanstekelijk. Ze waren allemaal zo blij met hun grijze haar en zouden voor geen goud terug willen naar hun oude haarkleur. Voor hen was grijs haar ook echt een statement. Dat vond ik heel gaaf. Ook hebben de kapperskosten me aan het denken gezet. Als je je grijze lokken wilt verbergen, ben je jaarlijks gemiddeld € 960,- kwijt aan verfbeurten bij de kapper. Als je dus van je veertigste tot je vijfenzeventigste je haar verft, ben je ruim € 33.000,- kwijt aan verfkosten in je leven. Dat vond ik schokkend. Maar ik moet toegeven: ik zou pas echt makkelijk de keuze kunnen maken als iedereen voor grijs zou gaan. Je haar verven is wat dat betreft net als alcohol drinken: als iedereen ermee stopt, vind ik het zelf ook niet erg.”

In de documentaire zien we ook hoe de coronacrisis bijdraagt aan ons beeld rondom grijs haar. Denk je dat de coronacrisis het zetje kan zijn naar een grote verandering?

“Dat denk ik zeker. Ik verwacht ook niet dat dit een trend is die voorbij waait. Dit is iets blijvends. Omdat de kappers tijdelijk moesten sluiten vanwege de coronacrisis, hebben veel vrouwen echt geleerd om hun grijze haar te omarmen. Ze zijn niet meer bang voor wie ze zijn en durven het te laten zien. En ik denk dat dat een heel mooie verandering is.”

Ga jij ook vol overgave voor grijs? Dan is dit de mooiste make-uplook om met je zilveren lokken te combineren: 

Interview: Eva Breda. Beeld: Wies Verbeek.

Grijs haar

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Alexia verhuist deze zomer naar het buitenland

Prinses Alexia (15) treedt in de voetsporen van koning Willem-Alexander. De middelste prinses maakt haar middelbareschooltijd af aan het United World College of the Atlantic (UWC Atlantic College) in Wales.

De RVD maakt dinsdagmiddag bekend dat prinses Alexia na de zomer in Wales opgaat voor haar Internationaal Baccalaureaat. Alexia zit nu in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, maar zal in de zomer dus afscheid moeten nemen van haar klasgenootjes. Daar krijgt ze wel koninklijke schoolgenootjes als kroonprinses Elisabeth van België en de Spaanse prinses Leonor voor terug. Leonor begint ook na de zomer op de school in Wales.

Advertentie

Schooltijd prinses Alexia privé

In het bericht maakt de RVD nog eens duidelijk dat de periode van de schooltijd van de prinsessen privé is. “Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders wordt een beroep gedaan op de media de persoonlijke levenssfeer van hun dochters te blijven respecteren.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RVD. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ruim 2,4 miljoen senioren mogen deze maand stemmen per post

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt dat ruim 18% van het totaal aantal kiesgerechtigden in Nederland mag stemmen per post. Het gaat om zo’n 2,4 miljoen senioren van 70 jaar en ouder.

Deze mensen mogen hun stem per post uitbrengen vanwege het risico op een coronabesmetting. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in Utrecht en Urk het aandeel 70-plussers onder de kiesgerechtigden het kleinst is. 10% mag hier stemmen per post. Laren heeft de meest stemgerechtigde senioren: hier mag 32% van de inwoners stemmen per post.

Advertentie

Briefstemmen

Het stembiljet wordt thuisbezorgd, maar het is wel belangrijk dat er goed wordt gelezen hoe het briefstemmen werkt. Anders loop je de kans dat de stem ongeldig wordt verklaard. Momenteel zijn er in totaal 13,2 miljoen mensen in Nederland kiesgerechtigd. Sinds de vorige Kamerverkiezingen in 2017 zijn ruim 883.000 jongeren 18 jaar geworden. Hiervan mag 73.000 niet stemmen, omdat ze niet de Nederlandse nationaliteit hebben. 810.000 jongeren mogen dat dus wel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.


voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo maak je je garderobe lenteklaar zónder nieuwe kleding

We hebben net een paar zalige lentedagen achter de rug en als het aan het zonnetje ligt, duurt het niet lang voordat we zonder jas naar buiten kunnen. Goed weer vraagt om nieuwe outfits, maar ligt er nog wel leuke kleding in je kast? TikTok komt met dé oplossing: upcyclen.

Advertentie

Huispak

Laten we eerlijk zijn, werken was nog nooit zo comfortabel sinds de coronapandemie. Strakke panty’s en kleding waar je alleen maar in kan zweten, hebben plaatsgemaakt voor joggingbroeken en hoodies. Niemand die je ziet, toch? Mocht je jouw huispak beu zijn, vergeet dan niet dat je het gemakkelijk kunt upcyclen.

Dit is wat je moet doen: je koopt textielverf voor in de wasmachine (dat kost nog geen tientje), je maakt je huispak nat, legt het in je wasmachine, plaatst een wasdopje textielverf daarbij en wassen maar! Voor je het weet, werk je niet in een wit, maar in een chocoladebruin huispak.

@sheida.alhoeiVooral omdat je op wit altijd vlekken ziet. Maar ook omdat ik obsessed ben met deze kleur momenteel🤎 ##diy ##upcycling ##fyp ##doityourself♬ WITHOUT YOU – The Kid LAROI

Kraagje

Deze trend is niet alleen handig voor het maken van nieuwe kleding, je kan er ook makkelijk je oude kledingstukken mee opfrissen. Soms heb je vlekken op het kraagje van je T-shirt die er niet meer uitkrijgt. Heel vervelend, want het shirt in kwestie ziet er verder nog prima uit. Gelukkig heeft TikTok ook daar een oplossing voor.

@rugratsragz##sewingtutorial ##thriftflip ##sewingtip ##upcyclingclothing ##thriftfind ##iloveclothes ##fastfashionsucks♬ Been Waiting for U My Whole Life – Rook1e

Avocado

Dol op de tie-dye trend uit de jaren ’70? Die is terug van weggeweest. Alles wat je nodig hebt is water, de juiste verf en elastiekjes. Maar wist je dat de avocado ook een geschikt middel is voor tie-dye? Houd je pen in de aanslag en let goed op, want zó upcycle jij je favoriete witte shirt met avocadoschillen.

@paula.luckI absolute LOVE this color! 🥑💕 ##learnontiktok ##tiktokpartner ##tiedyetutorial ##upcycledclothing ##tiktokfashion♬ IMAGINATION – Lize Mynhardt

Telefoon

Een ander probleem waar veel mensen tegenaan lopen, is waar je in hemelsnaam je telefoon moet laten tijdens het sporten. Zeker als je een rondje wilt hardlopen. Ook daar heeft het internet een envoudige oplossing voor. Maak er ook meteen eentje voor je zus, man of vriendin, want: je moet hiervoor afscheid nemen van een sok.

@rose.friederikeIch find den Trick so genial 😂, verwendet so wie ich ne alte gewaschene Socke 🧦 ##upcycledclothing ##upcycle ##sportgirl ##lifehack ##fitnesshack ##fit♬ Originalton – ROSE

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Naomi Griep. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lieke had corona: "Pas sinds deze podcast geloof ik weer in volledig herstel"

We spraken Lieke (36) in juni 2020. Ze zat toen al drie maanden thuis met coronaklachten. Nu, bijna een jaar na haar besmetting, is ze nog altijd niet de oude. Wél heeft ze een podcast ontdekt die haar weer hoop heeft gegeven.

“De nasleep is erg hobbelig geweest met meerdere terugvallen. Ik had nog steeds pijn in de borst, hartkloppingen, een brandende tong, het gevoel dat ik menthol inademde – en dat terwijl het virus niet meer in m’n lijf zat. Dat is heel frustrerend. Waarom ging dat niet over?”

Advertentie

Lieke vervolgt: “Ondanks een ontstoken hartzakje in juni bleek uit de enorme hoeveelheid testen dat ik geen permanente schade heb overgehouden aan corona. Maar deed ik bijvoorbeeld een fietstest in januari, dan schrok de begeleider zich te pletter van de slechte resultaten. Ook lag ik in november weer een hele maand op de bank als ik even te veel van mezelf had gevraagd. Wandelen én met een vriendin praten tegelijk? Dat zorgde echt voor een mentale en fysieke overbelasting. En dat triggert op z’n beurt een terugval.”

Podcast

“Op een gegeven moment ontdekte ik een podcast die me enorm heeft geholpen: The cure for chronic pain, van de Amerikaanse Nicole Sachs. Ik kreeg deze tip van iemand met een burn-out. In de podcast wordt verteld over een methode waardoor het zenuwstelstel tot rust kan komen. In de nasleep van corona zit deze namelijk vaak nog in de vecht- en vluchtmodus. Het zenuwstelstel denkt nog steeds dat er gevaar is wat onbewust erg veel energie kost.”

“De cardioloog bevestigde dat het overactieve immuunsysteem waarschijnlijk de boosdoener was van mijn aanhoudende klachten. Er werd gedacht dat dit vanzelf wel zou herstellen. Maar wanneer je na bijna een jaar nog steeds niet langer dan een halfuur kan fietsen, begin je jezelf dat wel af te vragen. En nu, in slechts anderhalve maand, heb ik door de methode van Sachs spróngen gemaakt. Ik heb ‘zelfs’ een hele kamer in m’n huis geverfd. Dat was voorheen echt ondenkbaar.”

Goed onderzoek

“De methode bestaat uit een schrijfoefening waarna je een meditatie doet. Het uiteindelijke doel is om rust in je lichaam en met name in het zenuwstelsel te krijgen waardoor je energie zich herstelt. Ik ben zo blij dat ik een manier heb gevonden waardoor ik weer geloof in een volledig herstel. Ik heb zelfs de kans gekregen om aan Sachs mijn verhaal te doen en er samen een aflevering over op te nemen.”

“Voor mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten als ik kan ik maar één ding meegeven: onderzoek eerst goed of er geen blijvende schade is, vraag door bij artsen om doorverwijzingen, en geef dan deze methode eens een kans.”

Misvatting

“Het is overigens heel frustrerend dat je overal hoort dat jonge mensen niet echt ziek worden van corona. Dat is gewoon echt niet zo. En dan nog: als er een kans van 1 op 10 is dat je je leven een jaar kwijt bent, ga je dan dat risico nemen en de regels aan je laars lappen? Of blijf je dan voorzichtig? Ik zou dan heel voorzichtig blijven.”

Vragen over corona? Dokter Rutger geeft antwoord:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Daphne Dorgelo. Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien