Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Winterhanden en -tenen: dit doe je er tegen

Veel mensen hebben er in de koude winterse maanden last van: jeukende, pijnlijke tenen en vingers. Hoe ontstaan winterhanden en -tenen eigenlijk? En wat kun je er tegen doen? 

Hoe ontstaan winterhanden en -tenen?
Je kunt last krijgen van wintertenen en -handen  in koude en natte jaargetijden. De temperatuur is niet zozeer een factor, maar vooral de vochtigheidsgraad van koude lucht. Als je in de vochtige kou bent geweest, kunnen rode of paarse plekken of zwellingen ontstaan, die jeuken of pijnlijk zijn. Dat verergert nog als je na de kou weer in een warmere omgeving komt. Wintertenen -en handen ontstaan door een vertraging in de reactie van bloedvaten op temperatuurverschillen.

Advertentie

Wie heeft er het meeste last van?
Wintertenen en -handen komen vooral bij vrouwen vaak voor. Ook hebben jongeren en ouderen er last van.

Wat kun je er tegen doen?
Veel mensen die last hebben van wintertenen en -handen hebben dit iedere winter opnieuw. Helaas is er niet zo veel tegen te doen, behalve dan de klachten proberen te voorkomen. Het is natuurlijk onmogelijk om de hele winter binnen te blijven maar het is in ieder geval belangrijk om je zo goed mogelijk op de kou te kleden: warme schoenen, goede wanten, dikke sokken. Het is belangrijk dat het materiaal warm is en tegelijkertijd goed ventileert, zoals wol. Ook worden wisselbaden aangeraden: houd afwisselend de handen of voeten drie minuten in warm water, gevolgd door een halve minuut in koud water. Eindig altijd met koud water.

Helpen medicijnen?
Er is geen geneesmiddel waarvan bewezen is dat het helpt tegen winterhanden en -tenen. Ook  van de vele huismiddeltjes -zoals zalfjes, aardappelschillen op de pijnlijke plekken of ’s ochtends in de douche over je voeten plassen- is het effect nooit aangetoond.

Bronnen: Gezondheidsnet.nl, dokterdokter.nl.

Memoires van een maîtresse – Deel 51: “Mondje dicht hè, ook tegen Eva”

kapitein

Sabine genoot volop van de aandacht van de Kapitein. Hij stond spontaan op de stoep en gooide al zijn talenten op tafel. Of beter, het aanrecht. Toen hij bij vertrek zijn horloge liet liggen, besloot Sabine haar lippen stijf op elkaar te houden. Zou ze het lot zo een handje kunnen helpen?

Telefoon uit en naar bed. Oh, wat een loeder ben ik toch ook. Zou hij het al doorhebben? De volgende ochtend word ik wakker door de bel. Het is half 9 en de Kapitein staat voor de deur. “Hee!” lach ik schaapachtig. “Wat een verrassing!” Zijn humeur is duidelijk niet zo zonnig als h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien