Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Yoga: 7 oefeningen om lekker te slapen

Woelen, piekeren, u nog maar eens omdraaien in bed. Bijna iedereen kent dit scenario, en als het af en toe voorkomt moet u er geen probleem van maken.

Advertentie

Serieus slaaptekort

Een serieuzer slaaptekort kan echter leiden tot geïrriteerdheid, verminderde concentratie en een zwakkere weerstand. De oorzaken lopen uiteen van depressie tot stress op het werk – maar vaak duurt de slapeloosheid nog voort als de oorzaak al is verdwenen. Om fit te blijven, is het belangrijk om uwzelf een gezonde slaaproutine aan te leren. Yogaoefeningen zijn heel geschikt als onderdeel van zo’n routine. Door actieve houdingen af te wisselen met ontspannende oefeningen, wordt het zenuwstelsel tot rust gebracht. Aandacht voor de ademhaling en meditatie verminderen de effecten die stresshormonen teweegbrengen, zoals een snellere hartslag en een verhoogde bloeddruk.

Houdingen

Het meest geschikt om u in slaap te helpen zijn vooroverbuigingen, liggende houdingen en omgekeerde houdingen. Vooroverbuigingen hebben een kalmerende werking; de ademhaling wordt rustiger en dat geldt ook voor uw gedachten. Liggende houdingen, ondersteund door kussens, bereiden u voor op de slaap. En omgekeerde houdingen zorgen dat de bloeddruk tijdelijk iets omhooggaat. Het lichaam komt in actie om dit tegen te gaan: de bloedvaten verwijden zich en het ritme van uw hartslag en uw ademhaling vertraagt, waardoor de bloeddruk weer daalt. U leert het lichaam zo als het ware omgaan met de gevolgen van stress.

Dus, kom u niet in slaap of u wordt ’s nachts wakker? Ga niet liggen piekeren. Stap uit uw bed en op uw mat!

Deze zeven oefeningen hebben een positieve werking en helpen spanningen en hoofdpijn op te lossen. Voor meer oefeningen of meer series zoals detox-yoga, yoga tegen rugklachten of nekklachten gaat u naar www.yogaonline.nl.

Tekst: Hiske van der Meulen, beeld: Harold Pereira, model: Hanna van der Linden.

Speel hier de snackpuzzel van zaterdag 25 januari gratis

snackpuzzel

Premium

Ook deze zaterdag 25 januari hebben we weer een nieuwe gratis kruiswoordpuzzel voor je. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien