null Beeld Joost Govers
Beeld Joost Govers

PREMIUM

Zó krijg je een gezonde blos

Een gezonde blos willen we allemaal wel, maar als de rode wangen blijvend zijn, is het veel minder leuk om in de spiegel te kijken. Arts en huidexpert Jetske Ultee weet gelukkig wat je eraan kunt doen.

Karen van EdeJoost Govers

Zo’n één op de vijf vrouwen boven de dertig heeft last van rosacea. Het komt het meest voor bij vrouwen met een lichte huid, vaak vanaf een jaar of dertig. Kort samengevat is het snel blijvende roodheid, blozen – ‘flushes’ of opvlammingen – en zichtbare vaatjes in het gezicht. Rosacea type 1 zorgt voor opvlammingen. Maar er zijn ook mensen die last hebben van bultjes, puistjes en rode verdikkingen. Dat wordt rosacea type 2 genoemd.”

Eetdagboekje

“Mensen met rosacea weten hoe moeilijk het kan zijn om de roodheid en flushing onder controle te krijgen”, vertelt huidexpert Jetske Ultee. “Er zijn nogal wat triggers: sterk gekruid eten, saunabezoek, warme dranken, intensief sporten, roken, kou, wind of juist zon. Bepaalde voeding kan voor verergering zorgen. Dat is voeding die rijk is aan histamine of die histamine vrijmaakt: tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien, kruiden als kaneel en koriander. Ook temperatuurwisselingen en kou spelen een rol. Zorg dat de huid in conditie blijft met een goede huidverzorging die niet irriteert. Daarnaast kan de huisarts medicatie voorschrijven.”

null Beeld

Blijven smeren

De huid met rosacea reageert heel sterk op zonlicht. “Belangrijk is dan ook: insmeren! Uit nieuwe onderzoeken weten we dat insmeren klachten kan voorkomen en zelfs verbeteren. Iedere dag doen dus. Kies dan voor een product op waterbasis, liefst met extra verzachtende en kalmerende ingrediënten. Vermijd irriterende ingrediënten zoals parfum, geurstoffen en alcohol (behalve de soorten met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin). Kijk ook uit voor citrusachtige stoffen, menthol, lavendel of aceton.”
Dr. Jetske Ultee Suncare € 35,95 (dr-jetskeultee-skincare.nl)

De rol van darmen

“Keer op keer wordt aangetoond dat darmproblemen vaker voorkomen bij mensen met rosacea”, zegt Ultee. “Het is een ingewikkeld verhaal, maar als het rommelt in de darmen kan dat ervoor zorgen dat je huid heftig reageert op van alles en nog wat. Dat heeft soms ook weer invloed op de hormoonhuishouding, met alle gevolgen vandien. Het is echt de moeite waard om hier eens naar te kijken, zeker omdat uit onderzoek is gebleken dat na behandeling van darmklachten vaak ook de huid opknapt.”
Jetske Ultee biedt in haar Skincare Centre behandelingen van rosacea aan: dr-jetskeultee-skincare.nl.

null Beeld

Demodex wát?

De laatste jaren is er veel aandacht voor de rol die demodexmijten spelen. Deze huidmijt komt bij iedereen voor, maar in grotere hoeveelheden op de huid van mensen met rosacea. Ultee: “De mijten vinden het fijn op een beschadigde huid en lijken invloed te hebben op het ontstaan en het verloop van klachten. Ze zorgen voor een gevoelige geïrriteerde huid als de bacteriën die ze bij zich dragen een ontstekingsreactie veroorzaken op de huid en bij de vaatjes.”

null Beeld
  1. Redness Halt van Tomorrowlabs kalmeert en verzorgt de gevoelige huid zodat roodheid vermindert € 9,99 (douglas.nl).
  2. Gladskin Rosacea met Staphefekt brengt het microbioom van de huid weer in balans, de demodemexmijt overheerst dan niet meer € 29,50 (apotheekenhuid.nl).
  3. La Roche Posay Rosaliac UV Licht hydrateert, versterkt de huid en heeft een spf 15, goed voor dagelijks gebruik € 18,95 (deonlinedrogist.nl).
  4. Paula’s Choice Calm Redness Relief kalmeert de gevoelige huid en rosacea. Er zit salicylzuur in dat licht exfoliëert en kalmeert € 103,70 voor de complete set (paulaschoice.nl).
  5. Groene camouflage, ja echt, kan helpen roodheid uit het zicht te houden. Indeed Labs nanopblur groen is zacht, niet té groen en geeft ook zonder foundation een mooi resultaat € 20,10 (allbeauty.nl).
null Beeld

Tips van Jetske Ultee
• Reinig de huid met rosacea maar eens per dag, bijvoorbeeld ’s avonds.
• Bepaalde ingrediënten in huidverzorging brengen de huid tot rust en laten roodheid minder opvallen. Niacinamide bijvoorbeeld, azelaïnezuur, zoethoutwortelextract en allantoïne.
• Zonbescherming is heel belangrijk, omdat de zon klachten kan verergeren.
• Gebruik géén scrubs. Ook een exfoliant met salicylzuur kan de huid opfrissen en dode huidcellen verwijderen.
• Beperk gekruid eten, alcohol, hete dranken en saunabezoek. Bescherm de huid zoveel mogelijk tegen temperatuurschommelingen.

null Beeld

Naar de huidkliniek

Weet de huisarts geen raad? In een goede huidkliniek kan een combinatie van behandelingen zorgen voor verbetering. Bij Velthuis Kliniek bestaat de combinatie uit antibiotica, een licht- en laserbehandeling, oppervlakkige peeling en soms tijdelijke spierontspanners om flushing te verminderen. velthuiskliniek.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden