null Beeld

10 dodelijke planten die in je tuin kunnen staan

Nog even geduld en we kunnen weer lekker hele dagen in de tuin zitten, tuinieren, spelen met de (klein)kinderen of dollen met de hond of kat. Maar wees je bewust van de gevaren die er in je eigen tuin groeien! Sommige populaire tuinplanten zijn namelijk extreem giftig…

Linda Almekinders

1. Hortensia's

Wie heeft ze niet? De hortensia is misschien wel de allerbekendste tuinplant, maar minder bekend is dat 'ie giftig is, zowel voor mensen als dieren. Er zit namelijk cyanide in. Je gaat er van braken, krijgt diarree en het heeft effect op de bloedsomloop. Alleen als je het in héél grote hoeveelheden binnenkrijgt, kan het fataal aflopen.

2. Gevlekte scheerling

Heb je deze plantjes in je tuin staan? Dan kun je ze maar beter verwijderen, het is een van de allergiftigste planten in Europa. Het bevat coniine, wat al in kleine hoeveelheden dodelijk is. De oude Grieken gebruikten het sap van dit plantje voor mensen die de doodstraf hadden gekregen.

null Beeld

3. Lelietje-van-dalen of meiklokje

Zowel de stengels en bladeren als de bloemen en de bessen van dit schattige plantje zijn giftig. De gevolgen als je ervan zou eten, zijn braken, diarree en buikpijn, en in het ergste geval hartritmestoornissen, maar dat is vrij zeldzaam. Heb je lelietjes-van-dalen in een boeket in een vaas staan? Dan is ook het water in de vaas giftig voor je huisdier.

4. Narcissen

Nog zo’n bloem die bij iedereen wel in de tuin staat. Ze beginnen net langzaam op te komen. Maar ook narcissen zijn giftig: het eten ervan leidt tot braken, buikpijn en diarree.

5. Oleander

Prachtig in de tuin, maar extreem giftig: de oleander. Als een kind al een klein stukje van een blaadje of bloem inslikt, kan dit grote gevolgen hebben. Het gif van de oleander heeft effect op ons hart. Naast braken, buikpijn en hoofdpijn kan de hartslag vertragen en je kunt in shock raken, met soms zelfs de dood tot gevolg.

6. Ricinusboom of wonderboom

Dit tropische boompje met z’n bijzondere bloemen bevat zaadjes die hartstikke giftig zijn. Een kind kan al overlijden na het eten van 5 zaadjes van de plant.

null Beeld

7. Rabarber

Hé, rabarber? Maar dat kun je toch gewoon eten? Klopt, de stengels wel. Maar de bladeren van rabarber bevatten een hoge dosis oxaalzuur, wat in grote hoeveelheden giftig is. Het stofje kan onder andere nierproblemen veroorzaken. Voor huisdieren kunnen de rabarberbladeren zelfs dodelijk zijn, dus geef dit vooral niet aan je konijn.

8. Taxus

Deze haagplant zie je werkelijk overal, maar alle soorten taxus zijn extreem giftig. Vooral de zaden in de bessen van de taxus zijn levensgevaarlijk. Gek genoeg kunnen vogels ze wel eten, maar voor mensen en andere dieren kan het eten van de zaden of bladeren van de taxus fataal aflopen.

9. Vingerhoedskruid

Deze mooie sierplant met z’n weelderige bloemen is prachtig in de tuin, maar ook erg giftig. Uit vingerhoedskruid wordt een stofje gewonnen dat gebruikt wordt in medicijnen tegen hartfalen. Maar je kan je voorstellen dat het niet slim is om dit stofje in te nemen als je hart normaal werkt... Twee of drie gram van de blaadjes kan al dodelijk zijn.

null Beeld

10. Wisteria of blauweregen

Nog zo’n mooie plant die ontzettend giftig is. In de plant zitten een soort boontjes, die door kinderen nog weleens gegeten worden. Het gevolg: braken, misselijkheid en buikpijn, soms met ernstige problemen aan de maag of darm. Ook voor huisdieren zijn ze hartstikke giftig. Ook kan het sap van de blauweregen de ogen heel heftig irriteren.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Istock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden