null Beeld Photograph: Volker Moehrke/  Vol
Beeld Photograph: Volker Moehrke/ Vol

10 ideeën met een blikje sardientjes

1. Als rolletje

Libelle AdminPhotograph: Volker Moehrke/ Vol

Meng 100 g verkruimelde feta met 1 ei, 1 el fijngesneden koriander, 1 tl fijngesneden munt, 1 blikje sardientjes, uitgelekt en grof gesneden, en zout en peper naar smaak. Verdeel de vulling over de smalle kant van 8 brede repen filodeeg. Rol het deeg om de vulling, zodat er 8 ‘sigaren’ ontstaan, en vouw de zijkanten naar binnen. Bak de pakketjes in 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 200ºC.

2. Als viskoekjes

Pureer 300 g uitgelekte sardientjes met 1 el fijn-gesneden bieslook, ½-1 tl geraspte gember-

wortel, ½ teentje knoflook, 1-2 el fijngesneden

koriander en zout, peper en limoensap naar smaak. Vorm hiervan 6 platte koekjes en bak ze aan elke kant 1-2 min. in olijfolie.

3. In salade niçoise

Meng 300 g gekookte sperzie-bonen, 1 rode paprika in reepjes, ½ komkommer in plakjes, 3 tomaten in partjes, 2 lente-uitjes in ringen, 1-2 blikjes sardientjes (uitgelekt) en 50 g zwarte olijven. Meng dit met

een dressing van ½-1 el citroensap, 3-4 el olijfolie,1 geperst teentje knoflook, 1 tl mosterd, zout, peper en 2-3 el basilicumblaadjes (voor 4 personen).

4. Als tapenade

Pureer 2 hardgekookte eieren samen met 1 rijpe avocado, 2 el kappertjes, 3 gedroogde tomaten, 1 blikje sardientjes, ½ tl mosterd, zout, peper en citroensap naar smaak en 2-3 el olijfolie tot een smeuïg mengsel. Lekker met geroosterd brood.

5. Met paprikacompote

Bak 3 fijngesneden uien en 3 rode paprika’s in reepjes ca. 30 min. in 2 el olijfolie tot het compote is. Roer er 2 ontvelde tomaten in blokjes door en 3 el fijngesneden zwarte olijven. Breng op smaak met 2 el fijngesneden kervel, 1-2 el balsamicoazijn, zout en peper. Serveer met uitgelekte sardientjes (2 blikjes voor 4 personen).

Ideeën 6, 7, 8, 9, 10

De overige 5 ideeën zoals sardientjes op crostini of met rouille staan in Libelle 41.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden