10 ideeën met een blikje sardientjes
1. Als rolletje
Meng 100 g verkruimelde feta met 1 ei, 1 el fijngesneden koriander, 1 tl fijngesneden munt, 1 blikje sardientjes, uitgelekt en grof gesneden, en zout en peper naar smaak. Verdeel de vulling over de smalle kant van 8 brede repen filodeeg. Rol het deeg om de vulling, zodat er 8 ‘sigaren’ ontstaan, en vouw de zijkanten naar binnen. Bak de pakketjes in 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 200ºC.
2. Als viskoekjes
Pureer 300 g uitgelekte sardientjes met 1 el fijn-gesneden bieslook, ½-1 tl geraspte gember-
wortel, ½ teentje knoflook, 1-2 el fijngesneden
koriander en zout, peper en limoensap naar smaak. Vorm hiervan 6 platte koekjes en bak ze aan elke kant 1-2 min. in olijfolie.
3. In salade niçoise
Meng 300 g gekookte sperzie-bonen, 1 rode paprika in reepjes, ½ komkommer in plakjes, 3 tomaten in partjes, 2 lente-uitjes in ringen, 1-2 blikjes sardientjes (uitgelekt) en 50 g zwarte olijven. Meng dit met
een dressing van ½-1 el citroensap, 3-4 el olijfolie,1 geperst teentje knoflook, 1 tl mosterd, zout, peper en 2-3 el basilicumblaadjes (voor 4 personen).
4. Als tapenade
Pureer 2 hardgekookte eieren samen met 1 rijpe avocado, 2 el kappertjes, 3 gedroogde tomaten, 1 blikje sardientjes, ½ tl mosterd, zout, peper en citroensap naar smaak en 2-3 el olijfolie tot een smeuïg mengsel. Lekker met geroosterd brood.
5. Met paprikacompote
Bak 3 fijngesneden uien en 3 rode paprika’s in reepjes ca. 30 min. in 2 el olijfolie tot het compote is. Roer er 2 ontvelde tomaten in blokjes door en 3 el fijngesneden zwarte olijven. Breng op smaak met 2 el fijngesneden kervel, 1-2 el balsamicoazijn, zout en peper. Serveer met uitgelekte sardientjes (2 blikjes voor 4 personen).
Ideeën 6, 7, 8, 9, 10
De overige 5 ideeën zoals sardientjes op crostini of met rouille staan in Libelle 41.