1x koken = 2x eten – kip

Dag 1: Geroosterde kip met salie & citroen met wortelgroenten

redactie

Benodigdheden:

* 2 citroenen, in dunne schijfjes

* de blaadjes van 3-4 takjes salie (gebruik anders rozemarijn)

* 1 grote biologische kip

* 2 el olijfolie

* 750 g pastinaak, schoon

* 750 g wortelen, schoon

* 500 g koolrabi, schoon

* 500 g vastkokende aardappelen

* 2 el verse tijm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Til de huid van de kip op bij de nek en wring met de vingers tussen de kippenborst en het vel om aan elke kant een ‘zakje’ te maken. Stop daar wat schijfjes citroen in, de salieblaadjes en royaal peper en zout. Prop de rest van de citroen in de holte van de kip.

Wrijf de kip verder in met 1 el olie en bestrooi hem royaal met zout en peper.

Leg de kip in een braadslede en braad hem ruim 1 uur tot hij gaar is. Dit kunt u gemakkelijk controleren door een vleugel iets opzij te trekken: als de sappen die vrijkomen helder zijn, is de kip gaar.

Snijd alle groenten in gelijke dikke frieten en spreid ze uit over een bakblik. Besprenkel ze met de resterende olijfolie en de tijmblaadjes, bestrooi ze met peper en zout en schep ze goed om. Schuif de groenten na 15 minuten bij de kip in de oven (kan op het bakrooster onder de kip) en rooster ze 45 minuten tot ze mooi gaar en knapperig zijn.

Laat de kip 15 minuten rusten op het aanrecht voor het aansnijden, zo kunnen de sappen zich in het vlees terugtrekken en blijft de kip lekker sappig. Mochten de groenten nog niet genoeg kleur hebben, dan kunnen ze nu nog even hoger in de oven bijkleuren.

Serveer de helft van geroosterde wortelgroenten bij de halve kip. De rest is voor morgen.

Bereiden: circa 30 min. Baktijd: circa 60 min. Circa 300 kcal p.p. (bij gebruik van ½ kip)

Dag 2: Pot pies van kip en groenten

Benodigdheden

* 4 velletjes diepvries bladerdeeg, ontdooid

* 1 el boter

* 1 el olijfolie

* 3 el bloem

* 500 ml halfvolle melk

* 2 el citroensap

* de overgebleven kip van de dag ervoor, geplukt van het karkas

* de overgebleven geroosterde wortelgroenten, grof gehakt

* de naalden van een paar takjes rozemarijn, fijngehakt

* de blaadjes van 2-3 takjes verse salie, fijngehakt

* 1 ei, losgeklopt met 1 el water

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Verhit de boter en olie in een middelgrote pan, voeg de bloem toe en bak al roerend de bloem 1 minuut uit. Giet de melk er al roerende bij en roer tot alle klontjes zijn verdwenen.

Voeg dan het citroensap toe, de kip, de wortelgroenten, de rozemarijn en de salie en breng de saus op smaak met peper en zout. Kook in tot de gewenste dikte, ongeveer 15 minuten.

Schep het mengsel dan in 4 ovenvaste kommen. Maak met een appelboor gaatjes in het midden van elk plakje bladerdeeg (dit is zodat de hete stoom straks kan ontsnappen en het bladerdeeg knapperig wordt). Besmeer de randen met een beetje ei en leg de velletjes bladerdeeg erop. Druk de randen goed aan. Besmeer het deeg met de rest van het geklopte ei.

Bak de pot pies circa 20 minuten tot het deeg mooi goudbruin is.

Serveer ze met een groene sla erbij.

Bereiden: circa 20 min. Baktijd: circa 20 min. Circa 320 kcal p.p. (zonder sla)

Bekijk ook de recepten van de vegetarische gerechten, of een van de andere heerlijke recepten!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden