null Beeld

2 lezeressen vertellen: “Mijn kind is te dik”

Iris en Gaby vinden allebei dat hun kind te dik is. Iris heeft een 8-jarige zoon, die niet houdt van buitenspelen. Gaby is moeder van puberdochter Elise, die het liefst de hele dag op de bank ligt.

Iris (38) over haar 8-jarige zoon Boris:

"Vorig jaar zomer viel het me voor het eerst op dat Boris (8) een buikje had. Goed, hij was al nooit een van de dunste jongetjes van zijn klas en bij het consultatiebureau en de schoolarts zat hij altijd al boven in de gewichtscurve. Maar nu begon hij echt flink mollig te worden. Thuis heb ik hem met wat smoesjes op de weegschaal gezet en uitgerekend hoeveel hij inmiddels boven het gezonde gewicht zat. Boris bleek 5 kilo te zwaar. Hier moeten we iets mee, dacht ik. Maar wat? Boris is geen buitenkind. Veel liever ligt hij languit op de grond met zijn lego te spelen. Wie ben ik om dan te zeggen dat dat niet mag? 1 keer in de week gaat hij een uur naar judo. Verder fietst hij elke dag naar school en hij krijgt niet veel snoep. Ons grote struikelblok is waarschijnlijk het avondeten. Boris houdt niet van groente."

Schoolarts

"Ik heb de schoolarts gevraagd wat hij vindt dat ik moest doen. Zijn advies was: ‘Probeer het kind in elk geval nu op gewicht te houden. Als hij een groeispurt krijgt, komt zijn gewicht vanzelf weer in de juiste verhouding met zijn lengte.’ Ik denk wel dat de arts een punt heeft, maar het is onzeker wanneer hij gaat groeien. Ik twijfel of ik daarop wil wachten. Boris wordt nu nog niet gepest op school, maar ik weet zeker dat hij op een dag door andere kinderen geconfronteerd wordt met zijn postuur. Dat soort pestgedrag wil ik voor zijn, daarom heb ik alvast de kindereditie van Sonja Bakker gekocht en probeer ik met veel pijn en moeite hem groente te laten eten."

"IK WIL VOORKOMEN DAT MIJN ZOON GEPEST WORDT OM ZIJN GEWICHT, DAAROM HEB IK ALVAST DE KINDEREDITIE VAN SONJA BAKKER GEKOCHT"

Gaby is bezorgd over haar dochter Elise:

"Elise is 13 en het liefst ligt ze de hele dag te chillen, te computeren of tv te kijken op de bank met haar vriendinnen. Sport vindt ze stom en alles wat haar vader en ik aandragen, stelt ze ter discussie. Ik ben het gedrag van mijn puberende dochter meer dan zat. Helemaal omdat ze met de dag steviger lijkt te worden. Toch weet ik niet goed wat te doen. Chips koop ik al niet meer. Als ze tv kijkt of zit te lummelen met vriendinnen, mag ze van mij een bakje wortels pakken of een rijstwafel met appelstroop. Ik zeg nooit tegen haar dat ze te dik is, omdat ik niet wil dat ze door mij echt gaat lijnen en doorslaat. Je hoort zo vaak dat meisjes van haar leeftijd anorexia krijgen door een verkeerd zelfbeeld."

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Wat is gezond? De stelling van deze aflevering luidt: suiker uit fruit is wel gezond.

Tekst: Jolanda Hofland. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden