null Beeld

PREMIUM

20 vragen aan Karin Bloemen: “Alles wat ik in mijn jeugd tekortkwam, heb ik aan mijn kinderen gegeven”

Vanaf deze maand is het theaterstuk In het licht te zien, naar het boek Mijn ware verhaal van Karin Bloemen (61) over het seksuele misbruik in haar jeugd. Karin is getrouwd, heeft twee dochters, een pleegzoon en een kleindochter.

Ebru Umar

Waarom moeten we je boek lezen en naar de voorstelling In het licht gaan?

“Omdat het belangrijk is om te weten wat de consequenties zijn van seksueel misbruik in een jong mensenleven. Het moet ophouden, we moeten erover praten en als ik één iemand kan helpen door mijn verhaal te vertellen, mag ik dat niet nalaten.”

Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het schrijven van Mijn ware verhaal?

“Om te blijven bij het verhaal van het kind dat ik was. Of je nou één keer of duizend keer wordt verkracht, de pijn zit erin dat je persoonlijke integriteit en je gevoel voor eigenwaarde worden aangetast. Als je ‘nee’ niets waard is, is je ‘ja’ dat ook niet.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“In mijn poëziealbum had een van m’n leraren in het Fries geschreven: ‘Van wat de mensen over je denken, moet je je niets aantrekken’. Toen had ik geen idee wat die man bedoelde, maar achteraf denk ik: mooi.”

Waar kun jij wakker van liggen?

“Van onrecht. En vooral van mensen die hun macht misbruiken en daarmee anderen enorm schaden.”

Wat is het laatste appje dat je hebt gestuurd?

“Naar mijn dochter. Zij studeert psychologie en moest voor een opdracht allerlei dingen weten over haar eerste kinderjaren.”

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt?

“Om een nieuw boek over haken te maken. Ik haak al sinds mijn tienertijd en mijn eerste haakboek kwam afgelopen najaar meteen op nummer 2 in de best­sellerslijst binnen. De ontwerpen zijn gaaf en het is leuk om te doen.”

Op wie zou jij wat meer willen lijken?

“Meryl Streep is mijn lichtend voorbeeld dat je niet beeldschoon hoeft te zijn om waanzinnig goed te zijn. En Oprah Winfrey dat je geen slachtoffer bent van je jeugd.”

Wat is de grootste blunder die je hebt gemaakt?

“Dat ik in een interview zei dat ik hoopte dat Messi Italië wereldkampioen zou maken. Ik was even vergeten dat hij uit Argentinië komt.”

Wat is het belangrijkste dat je van je moeder hebt geleerd?

“Om te genieten van kunst, schilderen, kleuren, kleding maken en zingen.”

Wat is je mooiste jeugd-herinnering?

“Dat mijn zusje Jolanda en ik elkaar hadden als steun. We waren veilig bij elkaar en ik voel nog haar hand in de mijne als we naar school liepen of bang waren voor mijn stiefvader.”

Waar fiets jij voor om?

“Als ik iets moet doen voor mijn kinderen.”

Wat zou je je jongere zelf willen meegeven?

“Ik zou dolgraag willen zeggen ‘het is niet jouw schuld’.”

Waar ben jij het meest trots op?

“Op mijn meiden en mijn zoon. Om die jonge levens te begeleiden in de wereld is een eer. Alles wat ik heb ontbeerd, heb ik aan hen gegeven.”

Welk talent zou je graag willen hebben?

“Ik heb al jaren tennisles, maar erg veel talent heb ik niet. Dat vind ik jammer.”

Wat is jouw slechtste gewoonte?

“Soms heb ik in een gesprek een stokpaardje waar ik veel te lang op doorga. Achteraf krijg ik dan te horen dat dat nogal irritant was.”

Welke film heeft grote indruk op je gemaakt?

Revolutionary Road, Inception, maar ook de Avengers-films van Marvel, daar heb ik enorm veel plezier aan gehad.”

Wie heb je de afgelopen 24 uur op de lippen gekust?

“Mijn man.”

Waar geef je te veel geld aan uit?

“Wol, nog meer wol en vóór de coronatijd: vakanties!”

Waar heb je het laatst om gehuild?

“Om het overlijden van de moeder van Gerard Joling, ik kende haar al vanaf mijn derde. Ik heb gezongen op de begrafenis.”

Wat heb je onlangs nog geleerd?

“Ik geef zangles en leer van mijn leerlingen. Of dat nou gaat om nieuwe muziek of om hoe zij iets zingen. Mijn vak blijft een leerproces.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden