Kim van Kooten Beeld ANP
Kim van KootenBeeld ANP

PREMIUM

20 vragen aan Kim van Kooten: “Het kost me jaren en bloed, zweet en tranen om iets goeds te schrijven”

Actrice en scenarioschrijfster Kim van Kooten (47) speelt met Jacob Derwig (52) in de telefilm De zitting. Kim en Jacob zijn sinds 2003 getrouwd, wonen in Amsterdam en hebben een zoon en een dochter: Roman (17) en Kee (13).

Ebru UmarANP

Waarom moeten we naar De zitting kijken?

“Het is een mooie film die uitnodigt tot discussie. De visie op het hele #MeToo-gebeuren is niet zwart-wit uitgewerkt. Het ‘grijze gebied’ is hier eigenlijk het meest interessant. Het gaat niet alleen over goed of fout, maar ook over gevoel en perceptie. Ik denk dat iedereen deze film anders beleeft en daardoor een ander idee heeft over wat er is gebeurd tussen Amanda en Fabian.”

Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het spelen van Amanda?

“Regisseur Saskia Diesing en ik wilden niet dat Amanda een slachtoffer zou worden, dus was het zoeken naar een balans tussen kwetsbaar en sterk. Maar ze heeft ook iets meegemaakt wat haar voor de rest van haar leven heeft gebutst. Dat mag je zien ook.”

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Rond mijn zestiende zei mijn vader: ‘Dat iemand ouder is of meer macht heeft, wil absoluut niet zeggen dat die persoon gelijk heeft’.”

Waar kun jij wakker van liggen?

“Over het leven en hoe het in godsnaam allemaal moet. Lezen helpt altijd, een van mijn nachtelijke reddingsboeien is al jarenlang Tiny Beautiful Things van Cheryl Strayed!”

Wat is het laatste appje dat je stuurde?

“Dat is ‘Haaaahahahaha’ Nee, ik zeg niet aan wie!”

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt?

“Om complete autonomie op te eisen over mijn projecten. Vanaf nu produceer ik alles mee. Het kost me jaren en bloed, zweet en tranen om iets goeds te schrijven. Uiteindelijk staat er een universumpje op papier waarbinnen alles klopt. Dat wil ik bewaken. En ik wil nooit meer horen dat de acteurs die ik in gedachten heb niet bekend genoeg zijn, of te duur of te oud. We doen het zoals ik het wil en anders verfilm je maar een ander script.”

Op wie zou je wat meer willen lijken?

“Op mezelf. De momenten dat je als mens samenvalt met wie je bent, zijn fantastisch. Ik zou willen dat ik dat gevoel vaker had. Het heeft te maken met ontspanning, met eerlijk zijn, met luisteren.”

Wat is de grootste blunder die je hebt gemaakt?

“Ik stuurde ooit een foto van mijn borsten naar mijn man, alleen bleek het niet mijn man maar mijn moeder.”

Wat is het belangrijkste dat je van je moeder hebt geleerd?

“Dat de meeste mensen maar wat lullen.”

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

“Dat onze enorme zwarte labrador Lucia kreunt van geluk terwijl ik samen met haar in de hondenmand lig en haar non-stop op haar hoofd kuste. Ik was zeven.”

Waarvoor fiets jij om?

“Voor lekker brood.”

Wat zou je je jongere zelf mee willen geven?

“Wees niet bang.”

Waar ben jij het meest trots op?

“Op mijn intuïtie.”

Welk talent zou je graag willen hebben?

“Zingen en dansen.”

Wat is jouw slechtste gewoonte?

“Te hard werken en te lang doorschrijven.”

Welke film maakte grote indruk op je?

Riders ofJustice van de Deense regisseur Anders Thomas Jensen. Alle genres lijken door elkaar gegooid: comedy, thriller, drama, maar het werkt als een malle.”

Wie heb je de afgelopen 24 uur op de lippen gekust?

“Jacob. Vroeger was het normaal om iedereen te pas en te onpas op de mond te kussen, ik heb dat nooit fijn gevonden. Gek dat ik dat dan toch deed.”

Waar geef je te veel geld aan uit?

“Kleding. Ik probeer te minderen, maar het is ziekelijk.”

Waar heb je het laatst om gehuild?

“Om alles. Ik probeer minder te huilen. Echt, alles wat ik daarover kan zeggen, is pathetisch.”

Wat heb je onlangs nog geleerd?

“Dat het me niet zo veel meer uitmaakt wat mensen van me denken of vinden. Ik ben wie ik ben en ik doe wat ik kan. Vroeger was ik veel onzekerder.”

De zitting is 19 september, om 20.25 uur te zien op NPO2.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden