null Beeld

2015: Rust, Ruimte en Redzaamheid

December is bij uitstek de maand om terug te blikken op het afgelopen jaar, maar ook om vooruit te kijken naar het jaar wat komen gaat. Traditioneel publiceren trendwatchers Richard en Lieke Lamb hun TrendsVerwachting.

Nathalie Vreeburg

TrendsVerwachting 2015

Voor 2015 en de jaren daarna ziet het trendwatchersduo drie hoofdthema's; Rust, Ruimte en Redzaamheid

Rust

We leren om te gaan met nieuwe realiteit. We accepteren dat het niet meer hetzelfde zal worden als dat het ooit was. We zullen op zoek gaan naar nieuwe kernwaarden; herwaardering van het kleine; het Nieuwe Genieten. Hierin is de hang naar huiselijkheid, het kneuterige een belangrijke factor. De populariteit van bijvoorbeeld kookprogramma's op TV en DIY-boards op Pinterest onderschrijven deze trend.

Ruimte

Er komt ruimte om buiten de gestelde kaders te denken. Ruimte om te experimenteren. Ruimte voor creativiteit en innovatie waarin de kracht van de ‘swarm’ zichtbaar wordt. Samen ('swarm') bereik je meer dan alleen. Denk aan crowdfunding waarmee mensen geld op kunnen halen bij anderen en zodoende de banken passeren.

Redzaamheid

In de huidige participatiemaatschappij zijn burgers ‘samenredzaam’ en wachten niet op de overheid. Er is nog wel onenigheid over wat wel en niet bij de (opgelegde) participatiemaatschappij hoort. Ambachten krijgen weer meer waardering.

Nog enkele highlights voor 2015

  • Coding4Kids: Liever leren programmeren op school dan het leren van bijvoorbeeld Grieks of Latijn.
  • Health=Wealth: Gezondheid is de nieuwe rijkdom.
  • Internet of things: Dagelijkse gebruiksvoorwerpen worden aan het internet gekoppeld
  • Selftainment: Niet vermaakt worden, maar jezelf vermaken, met bijvoorbeeld spelletjes.
  • Sociale retraite: een intensieve variant van Social detoxing. Men neemt bewust afstand.

Lees de complete TrendsVerwachting online.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden