null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

2019 was het warmste jaar ooit in Europa (en dít staat ons in 2020 te wachten)

De opwarming van de aarde, heeft een nieuw record bereikt. 2019 is het warmste jaar ooit gemeten in Europa. En daar gaan we in 2020 alleen nog maar meer van merken. 

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Dit meldt de World Meteorological Organization (WMO) in een persbericht.

Warm, warmer, warmste jaar ooit

Wereldwijd gezien, dus ook de landen buiten Europa meegeteld, is 2019 het op één na warmste jaar ooit gemeten in de oceanen. 2016 had duidelijk de hoogste gemiddelde temperatuur. Met 2020, hebben we een nieuw decennium bereikt. En naar verwachting wordt dit nieuwe decennium alleen nog maar warmer. Deze trend is er namelijk al sinds 1980. Zet je dus ook in 2020 maar schrap voor een bloedhete zomer.

Bosbranden in Australië

"Het jaar 2020 is begonnen waar 2019 is geëindigd", zegt Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, over wat ons nog staat te wachten in het persbericht. "Met weer- en klimaatgerelateerde gebeurtenissen die grote impact hebben." Hiermee verwijst hij onder meer naar de verwoestende bosbranden in Australië. En door de alsmaar stijgende uitstoot van broeikasgassen, verwacht Taalas "in 2020 en komende decennia helaas veel extreme weersomstandigheden."

53 graden warmer

We hebben geluk dat de warmte op aarde grotendeels de oceanen ingaat. "Als dezelfde warmte in de atmosfeer terecht was gekomen, dan was het nu 53 graden warmer geweest in de lucht", vertelt Femke de Jong van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee uit aan NOS. "Dus de oceanen houden letterlijk ons hoofd koel."

Wetenschappers waarschuwen al járen voor de opwarming van de aarde:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: World Meteorological Organization, NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden