null Beeld

21 dingen die je denkt als je kind naar de brugklas gaat

Meghan (11), de jongste dochter van Aniek, gaat na de zomervakantie naar de Grote 'Boze' Brugklas. 21 dingen die Aniek de afgelopen week dacht.

1. Ooo, wat is ze nog klein, gaat dat wel goed straks tussen al die grote kinderen? Zou ze misschien een groeiachterstand hebben of zijn die andere kinderen gewoon veel te groot?

2. Ze wordt groot. En ik word oud! Straks ben ik dood voor ze kinderen krijgt.

3. Hoe kan dat nou dat ze al naar de middelbare school gaat: het lijkt net alsof we haar gisteren in groep 1 moesten laten wennen.

4. Ik hoop dat ze in de klas komt met allerlei andere ienie-mienies.

5. Straks zit ik met 2 pubers en een man in een midlifecrisis...

6. Ze moet straks alleen op de fiets naar haar nieuwe school, als dat maar goed gaat. Weet ze de weg eigenlijk wel? Wat is trouwens de veiligste weg naar die school?

7. Stopt ze wel altijd bij het rode licht? Zal ik de eerste dag anders niet gewoon achter haar aan fietsen?

8. Kan ze eigenlijk wel plannen? Dat heeft ze volgens mij niet geleerd op die school. Montessori is best leuk, maar zijn die kinderen wel voorbereid op de eerste klas?

9. Toch wel fijn opeens dat thuiswerken. Dan komt ze niet in een leeg huis en kunnen we even doornemen hoe het met het huiswerk zit enzo. Volgens mijn vriendinnen moet je er echt even bijblijven voor het beste resultaat.

10. Hopelijk maakt ze snel nieuwe vriendinnen daar in haar klas. En zijn het met een beetje mazzel nog leuke meisjes ook. Maar ja, dan zal je zien dat haar nieuwe BFF aan de andere kant van de stad woont – krijg je dat weer.

11. Fijn dat ze het altijd goed op school deed, maar de middelbare school is echt andere koek.

12. Ik hoop niet dat ze met van die bijdehante brugpiepers in de klas komt die al roken, drinken en zoenen enzo. Ieuwww.

13. Wat was het toch lekker veilig en makkelijk die basisschool. Je kent alle juffen, alle ouders en alle kinderen: lekker overzichtelijk.

14. Scheelt wel tijd in de ochtend dat we haar niet meer naar school hoeven te brengen. Denk dat ik dan maar eens met de fiets naar mijn werk ga.

15. Het is nu echt waar: het grote loslaten is begonnen. Maar ik wil helemaal niet loslaten, ik wil dat ze eeuwig 10 blijft. Of 11. Gezellig!

16. Heeft ze al een rugzak? Wil ze wel een rugzak? Valt ze niet achterover met die rugzak?

17. Zou ze haar lievelingsjurkje nog wel aandurven naar school?

18. Laat ze zich beïnvloeden door de grootste schreeuwers van haar klas of trekt ze haar eigen plan? Ze is er eigenwijs genoeg voor maar ze is zo jong. En zo klein.

19. Ze is pas 11! We hadden haar destijds toch niet een groep moeten laten overslaan. Nou ja, dan mag ze van mij lekker blijven zitten in de tweede, dan duurt die middelbare school tenminste wat langer.

20. Ze is dus pas 17 als ze eindexamen doet – als ze niet blijft zitten. Dat is óók veel te jong!

21. De middelbareschoolperiode schijnt nog sneller te gaan dan de basisschool… Voor je het weet doet ze eindexamen en gaat ze het huis uit, studeren in een andere stad, dan stage in Verweggistan en dan ontmoet ze daar een Australiër met wie ze trouwt, kinderen krijgt en in Sydney gaat wonen. Dat is toch verschrikkelijk: al die inspanningen voor niets! Ze moet gewoon met de buurjongen gaan samenwonen hier om de hoek. Veel gezelliger.

PS. Ik zie toch nog een lichtpuntje: ze moet nu écht haar eigen boterhammen gaan smeren.

Aniek is getrouwd met Ben. Samen hebben ze 2 dochters: Lotte (14) en Meghan (11). Ze wonen in Amsterdam.

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden