null Beeld

30 dagen challenge: Hanneke stopt met koffie

10 vrouwen van de Libelle-redactie gaan de uitdaging aan: 30 dagen iets wél of juist niet doen. Hoe het ze vergaat lees je wekelijks op Libelle Daily. Gedragsdeskundige Hanneke drinkt geen slok koffie meer. 

Laudine Schuurman

null Beeld

De uitdaging

"Niets heerlijker dan een dampende mok koffie met een romige schuimkraag van opgeklopte melk en sproetjes van cacao. Maar wat drink ik er veel van. En wat word ik er moe van. En moe zijn wil ik niet. Want ik heb dingen te doen. Dus hier nemen wij afscheid. Ciao cappuccino. Hello thee!"

Week 1

undefined

"5 dagen onderweg. Dat zijn 5 lange dagen zonder koffie. Waarom was ik hier ook alweer aan begonnen? Zo ongezond is koffie toch niet? Klopt, maar ik drink minstens 5 koppen per dag en van koffie mét melk word ik duf en moe. En dat wil ik niet. Of ... zal ik gewoon overstappen op espresso? Cafeïnevrij misschien?"
Alternatief
"Ik betrap mezelf op typisch menselijk gedrag: ik verzin smoesjes en omwegen om een piepklein koffietje voor mezelf te verantwoorden zodat het minder erg lijkt als ik even zondig. Maar ik beheers me keurig en heb mezelf 5 volle dagen getrakteerd op verschillende soorten thee. Het bleek tot nu toe een prima vervanger voor de verboden drank. En als gedragsdeskundige weet ik als geen ander dat gedragsverandering meer kans van slagen heeft als je een alternatief bedenkt voor het ongewenste gedrag. Mijn alternatief voor koffie is thee!"
Hoofdpijn
"De hoofdpijn door het gemis aan cafeïne is gelukkig over. Maar veel fitter voel ik me helaas nog niet. En met het uitblijven van deze ultieme beloning blijft het dus nog wel even een uitdaging om vol te houden. Nog 25 dagen te gaan. Gelukkig is het maandag. Een perfecte dag voor frisse moed en een nieuw begin. De koffiecorner mijd ik vandaag maar even."
Week 2
"We zijn al een eind op weg en ik heb nog geen kopje koffie gedronken. Ik ben trots. Maar, voor juichen is het te vroeg. Want ‘koffie’ is nog niet uit mijn systeem merk ik. Ik ruik koffie; droom van koffie; fantaseer over koffie en kijk jaloers naar anderen die koffie drinken. Hoeveel dagen moet ik nog koffieloos door het leven om ook in mijn hoofd cafeïnevrij te zijn?"
66 dagen
"Verschillende wetenschappers onderzochten hoe lang het duurt voordat iets een gewoonte wordt. Als je van al die onderzoeksuitkomsten het gemiddelde neemt, kom je uit op 66 dagen. En daar ben ik nog lang niet. Daarnaast probeer ik niet alleen iets nieuws aan te leren (thee drinken in plaats van koffie). Ik wil ook een oude gewoonte afleren (koffie drinken). En dat is een stuk lastiger."
Koffie, koffie, koffie

"Dit komt enerzijds omdat ik koffie lekkerder vind dan thee. Met andere woorden: de directe beloning van thee is veel kleiner. En dat weet mijn brein ook. Anderzijds wordt er om mij heen zo veel koffie gedronken dat ik continue weerstand moet bieden aan dat genot. En dat kost kracht."

Dag koffiepot

"Om mezelf te helpen deze challenge vol te houden pas ik een paar bekende trucs toe. Eén daarvan wordt elke ochtend door mijn lief uitgevoerd: in plaats van koffie zet hij tegenwoordig een pot thee op de ontbijttafel. Zo voel ik me niet alleen gesteund door mijn omgeving, met het weghalen van de koffiepot ban ik de verleiding tevens uit mijn ontbijtritueel. En dat helpt. Goed geregeld, toch?"

Week 3: Ligt het aan mij?

"Op een bepaald moment denk je toch dat je het wel onder de knie hebt. Dat er misschien zelfs een moment komt dat je vergeten bent dat koffie lekker is. Nou mooi niet. We zijn 3 weken onderweg en nog steeds heb ik trek in koffie. Elke dag kent minimaal één moment waarop ik me heel bewust moet verzetten tegen het verlangen ernaar. Ligt het aan mij of aan koffie, vraag ik me af."

Koffie is overal en altijd

"Meer dan ooit realiseer ik me dat we verweven zijn met koffie. Werk of privé? Koffie hoort erbij. Wachten op de trein, bijkletsen met een vriendin, op bezoek bij mijn moeder... zonder koffie zijn we niet compleet en kan de vergadering niet beginnen. En zelfs als ik al deze dingen niet zou doen, dan herinnert mijn omgeving mij de hele dag door aan koffie. Vooral van de geur van koffie krijg ik slappe benen. Maar dat is gelukkig helemaal niet zo raar."

Loop je neus achterna

"Geuren hebben meer invloed op ons gedrag dan bijvoorbeeld beelden. Wat de neus ruikt, prikkelt onmiddellijk de hersenen. Hierdoor worden herinneringen opgeroepen die (onbewust) ons gedrag sturen. De geur van koffie roept bij mij een positief gevoel op dat ik associeer met gezelligheid en ontspanning. En zo wordt mijn verlangen naar koffie versterkt en de drang om te zwichten vergoot."

Elk nadeel...

"Wat voor de één een nadeel is, kan de ander in zijn voordeel gebruiken. De geur van koffie stimuleert schijnbaar kortstondig de sexlust bij vrouwen. Een waardevolle tip voor Jantien. Ook zij heeft net als ik nog een dikke week te gaan tot het einde van deze challenge, maar kan nog wel wat hulp gebruiken. Neem jij mijn ‘bakkie’ maar Jantien, dan halen we allebei de eindstreep."

Meer tips van Hanneke? Volg haar op @wilmoetkan of op Facebook

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden