null Beeld

30 dagen challenge: Jolien levert haar smartphone in

10 vrouwen van de Libelle-redactie gaan de uitdaging aan: 30 dagen iets wél of juist niet doen. Hoe het ze vergaat lees je wekelijks op Libelle Daily. Stagiaire Jolien ruilt haar smartphone in voor een ouderwets mobieltje.

Laudine Schuurman

null Beeld

De uitdaging

“Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Je zou wel kunnen stellen dat ik verslaafd ben aan mijn iPhone. Toch riep ik enthousiast ‘ik ga wel 30 dagen zonder smartphone!’ toen ik me opgaf voor de challenge. Een leuke uitdaging en ik hou vast veel tijd over voor andere dingen. Mijn iPhone 5 ligt veilig opgeborgen in de kast en een witte Samsung E1270 zit in mijn broekzak (inderdaad, hij past in mijn broekzak). Lekker rustig, maar of ik het over 2 weken nog zo’n leuke uitdaging vind, vraag ik me af…”


Week 4: de hereniging met mijn iPhone

undefined

"30 november in de avond kreeg ik het verlossende sms’je van collega Liesbeth: Pak ‘m er maar weer bij hoor! Dankbaar en opgelucht heb ik mijn iPhone weer uit de kast gepakt. Als eerste heb ik mijn moeder een WhatsAppje gestuurd. ‘Blij dat ik je weer kan appen, vond het maar ongezellig hoor!’ stuurde ze terug. Ik had haar heus wel verteld dat ze me ook kon sms’en, maar dat vond ze maar niets. Wie is hier nu nou ouderwets?"
Niet van mijn zijde

"In de tijd zonder mijn iPhone ben ik hem niet meer of minder gaan waarderen. Ik kon prima zonder en liet zelfs mijn klaptelefoontje overal slingeren. Toch wijkt mijn smartphone, net als voor de challenge, nu ik hem terug heb niet van mijn zijde. De afgelopen maand heb ik gemerkt dat ik prima zonder het apparaat kan. Dat ik het niet wil, is heel wat anders. Het is gewoon hartstikke handig, makkelijk en snel."
Uitgestelde beloning

"WhatsApp heb ik het meest gemist en WhatsApp mij. In de periode dat mijn smartphone schitterde door afwezigheid, was ik jarig en een aantal vrienden was dit toch vergeten. Ook groepsapps gingen fanatiek door tijdens mijn afwezigheid, wachtte er al een tijdje een oprecht excuus op me, had ik een uitnodiging voor een feestje gemist en had mijn vriendinnetje die op vakantie was in Kenia prachtige foto’s van mijn lievelingsdier, de olifant, doorgestuurd. Best leuk, zo’n uitgestelde beloning."
Oud nieuws

"Tijdens mijn challenge gebeurde het een aantal keer dat ik enthousiast op de redactie kwam met een nieuwtje en dat ik met verbaasde blikken werd aangestaard. Niet omdat ze het nog niet gehoord hadden, maar juist omdat het al 2 dagen oud was! Zonder Facebook en Twitter op je telefoon, ben je toch later op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Dat is tamelijk gênant als student Journalistiek. Als ik mijn smartphone al definitef zou willen omruilen voor een oud exemplaar, lijkt dit me een legitieme reden om het niet te doen. En dat komt me stiekem best goed uit."
Week 2: #uitzicht

"Vanmorgen liep ik op het station en de zon scheen fel door de wolken heen. Haar reflectie scheen op 3 verschillende gebouwen en de grijze wolken achter de zon leken te zijn uitgeveegd met een schilderskwast. Prachtig. Dus ik greep m’n telefoon om dit vast te leggen en te vereeuwigen op Instagram, goede quote eronder, pakkende hashtag, eventueel een mooi filtertje eroverheen! Oh, wacht..."
Minimaal 20 hartjes
"Terwijl ik stil bleef staan om het uitzicht, dat ik niet kon vastleggen, in me op te nemen, slikte ik de teleurstelling weg. Zo’n bijzonder uitzicht en niemand waar ik dit mee kon delen. Hier had ik minimaal 20 hartjes voor kunnen krijgen op Instagram."
Delen
"Onafgebroken staar ik inmiddels al 10 minuten naar de lucht, de uitgeveegde wolken zijn al langzaam over de zon aan het trekken. Achter mij hoor ik een stelletje kletsen. Zij staan net als ik naar het uitzicht te kijken. Hand in hand, keuvelend over hoe mooi het is en elkaar wijzend op minuscule details die de ander wellicht over het hoofd zou kunnen zien. Het leven is zoveel mooier als je het kunt delen…"
Week 3:

"Toen ik aan het begin van mijn challenge een bericht kreeg van mijn provider dat ik gratis 4 gb internet kreeg, had ik geen zin meer in de ‘stomme’ challenge. 4 gigabyte, daar kun je zo veel mee doen! Maar hoe langer ik nadenk over de opties die ik heb met zo veel gratis internet, hoe stommer dat lijkt. Ik kan dus extra vaak langs selfies van vrienden, kattenfilmpjes en het zoveelste teleurstellende internetlijstje scrollen."
Onhandig
Zonder smartphone door het leven gaan is zeker niet moeilijk, maar zodra deze challenge is afgelopen ben ik toch ontzettend blij dat ik mijn iPhone weer uit de kast kan pakken. Noem me verwend, maar zonder het apparaatje is het leven gewoon onhandig. Met mijn richtingsgevoel is Google Maps een uitkomst, zonder saldo aan de kassa staan kan ik voorkomen met mijn Rabobank-app, de krakende en storende FM radio ruil ik met liefde weer in voor Spotify en een oude bekende Appen is toch prettiger dan direct aan de lijn te hangen. Ik ben tenslotte Adele niet."
Heel even...
"Nog maar een weekje bellen en sms’en, en dan ben ik, zonder 4 gb extra, weer gewoon via internet bereikbaar!"
Week 1: even wennen

"Dag en nacht lag mijn iPhone binnen handbereik en nu merk ik pas hoe verslaafd ik was. Een paar keer per dag klap ik mijn kleine, witte apparaatje open, maar er gebeurt niets op. Nu ik alleen sms’jes en belletjes kan ontvangen, blijft het aardig stil. Normaal gesproken als ik moet wachten, lang in de trein zit, een gesprek doodloopt of ik aan het lunchen ben, pak ik mijn smartphone om appjes te beantwoorden, door Twitter heen te scrollen of een mail te sturen. In principe lekker rustig nu dat allemaal niet meer kan, maar ik word er eigenlijk juist een beetje onrustig van. Maar een groot voordeel: mijn batterij gaat in plaats van een halve dag, de hele week mee!"

null Beeld

Joliens telefoon voor de komende maand.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden