null Beeld

4x hier moet je op letten bij het overstappen van zorgverzekering

Aan het einde van elk jaar sta je weer voor dezelfde keuze: stap je wel of niet over naar een andere zorgverzekeraar? Door te wisselen van verzekeraar kun je namelijk heel wat geld besparen. Maar waar moet je allemaal op letten bij het overstappen?

Erandi Godinez

Wij zetten 4 handige tips voor je op een rij.

1. Welke zorg heb je nodig?

Het is verstandig om van tevoren te bedenken welke zorg je nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar je zorgkosten over de afgelopen jaren. Als je deze zorgkosten zelf kunt betalen, is een aanvullende zorgverzekering misschien niet nodig. Of verwacht je komend jaar meer zorg te gaan gebruiken? Bedenk dan of je deze behandeling zelf kunt betalen of dat je je hiervoor aanvullend verzekert. Controleer ook meteen of je verzekeraar contracten heeft met de zorgverleners die jij het liefst hebt. Vooral bij de aanvullende verzekeringen zit een groot verschil in premies. Daar valt dus het meeste op te besparen. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van de aanvullende zorgverzekering.

2. Laag of hoog eigen risico?

Voor iedere zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico. Het eigen risico voor 2017 is door de overheid vastgesteld op € 385,-. Dit betekent dat je de eerste € 385,- zelf betaalt van de zorgkosten die onder je eigen risico vallen. Je kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico, de zorgverzekeraar geeft je dan korting op de maandelijkse premie voor de zorgverzekering. Het verhogen van je eigen risico is verstandig als je weinig gebruikmaakt van zorg en genoeg geld achter de hand hebt. Als je veel gebruikmaakt van zorg kun je beter voor een laag eigen risico kiezen.

3. Bepaal welke polis je wilt

Het is handig als je van tevoren bedenkt wat voor polis je wilt. Zo kun je kiezen voor een naturapolis. Bij deze polis kiest je verzekeraar goede zorgaanbieders en sluit daar contracten mee. Zodra je dan zorg nodig hebt, kun je kiezen uit één van deze geselecteerde zorgaanbieders. Controleer daarom van tevoren of de verzekeraar die je op het oog hebt contracten heeft met de zorgverleners die je het liefst hebt. Kies je liever zelf de zorgaanbieder? Ga dan voor een restitutiepolis: je kiest dan zelf je zorgaanbieder en je verzekeraar vergoedt de kosten.

4. Op tijd opzeggen/overstappen

Wil jij graag overstappen? Je hebt dan tot 1 januari de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je nieuwe verzekering moet vóór 1 februari worden afgesloten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Als je vóór 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar je huidige zorgverzekering voor je op.

Wil jij weten of je kosten kunt besparen op je zorgverzekering? Gebruik dan de Libelle Zorgvergelijker!

LEES OOK:

BEKIJK OOK: Nooit meer stoeien met de ritssluiting van je jurk

Bron: Rijksoverheid.nl. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden