null Beeld

5 dingen die je kunt doen om eekhoorns in je tuin te krijgen

Lijkt het jou leuk om ook eens wat schattige eekhoorns door je tuin te zien springen? Dan hebben wij goed nieuws: hierbij geven we je vijf tips om eekhoorns in je tuin te krijgen. 

Eva Breda

Als je denkt dat alle eekhoorns op dit moment een winterslaap houden, heb je het mis. In Nederland zijn deze drukke diertjes gewoon wakker in de winter. Wel zijn ze een beetje minder actief. Deze tijd van het jaar is voor eekhoorns vooral een periode van veel eten en rusten. En jij kunt ze daar een handje bij helpen.

Eekhoorns in je tuin

Om eekhoorns in je tuin te krijgen, is het belangrijk dat je ze voorziet in hun behoeftes. Je moet dus zorgen dat er genoeg te eten en drinken is voor de eekhoorns, dat ze een nestje kunnen maken om te rusten én dat er genoeg manieren zijn om te rennen, klimmen en slingeren in jouw tuin. En met de volgende vijf tips krijg je dat voor elkaar.

1. Omgeving

Eekhoorns houden van een bosrijke omgeving. Daar kunnen ze klauteren, spelen en schuilen als het nodig is. Om jouw tuin aantrekkelijk te maken voor eekhoorns, is het dus belangrijk dat er genoeg klim- en schuilplekken voor de eekhoorns zijn. Veel bomen en struiken zijn daarom een must. Zeker bomen die op een rijtje staan zijn leuk voor eekhoorns. Zo kunnen ze van boom naar boom springen.

2. Voedsel

Zoals je misschien weet zijn eekhoorns gek op nootjes. Zorg er dus voor dat er voldoende lekkernijen in jouw tuin zijn om op te knabbelen voor dit knaagdier. Eekhoorns zoeken veelal naar hun eten op de grond en in bomen. Verspreid op die plekken dus wat ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen of beukennootjes. Ook kun je in de dierenwinkel pakken met eekhoornvoer kopen.

3. Een rustige plek

De eekhoorn kan nu lekker op zoek gaan naar eten in jouw tuin. Maar dat is niet voldoende. Een eekhoorn heeft namelijk ook een plek nodig om in alle rust en veiligheid hun eten op te eten of te verzamelen. Hiervoor kun je een speciaal, rustig hoekje inrichten. Er bestaan speciale voederhuizen voor eekhoorns waar je wat eten in kunt stoppen. De eekhoorn moet dan zelf de deksel van het huisje optillen om bij het eten te komen, wat het extra leuk maakt voor het dier. Ook kan de eekhoorn zich bij dit huisje even terugtrekken om te eten. Het leukste is natuurlijk dat je dit eethoekje maakt op een plek die jij vanuit huis goed kunt zien. Zo is de kans het grootst dat je de eekhoorn spot.

4. Drinken

Een eekhoorn heeft natuurlijk ook voldoende drinken nodig. Zet daarom een aantal bakjes met water verspreid door je tuin. Doe dit ook weer op veilige, rustige plekken zodat de eekhoorn niet gestoord wordt door de kat van de buren terwijl hij drinkt. Een goede tip hiervoor is het bouwen van een speciale constructie. Maak bijvoorbeeld van touwtjes en stokjes een speciaal trappetje waarmee de eekhoorn naar zijn bakje water kan komen. Eekhoorns vinden het heerlijk om te klauteren en zo voorkom je dat katten of honden zomaar bij de eekhoorn kunnen komen.

5. Een nestje

In de winter maken eekhoorns nesten om in te rusten en in te schuilen. Zorg dus dat er voldoende plek is voor de eekhoorn om nesten te maken. Maar let op: eekhoorns maken hun nesten het liefst heel hoog. Minstens vijf meter boven de grond. Eekhoornnesten zijn ongeveer 30 centimeter in diameter. De buitenkant is gemaakt van twijgjes en bladeren en de binnenkant wordt bekleed met schors, mos en gras. Het is dus belangrijk dat deze nestmaterialen allemaal in je tuin te vinden zijn. Wordt dat een beetje moeilijk? Dan zijn er ook nog speciale nestkasten te vinden bij tuincentra. Plaats deze nestkasten vervolgens hoog in de boom en vul ze alvast een beetje met zachte materialen zoals gras, mos of wol. Zo geef je de eekhoorns in jouw tuin een warm welkom.

Ook de vogels in je tuin kun je een handje helpen met overwinteren. Tuinvlogger Loes legt je uit hoe je dat doet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Natuurpunt. Beeld: iStock.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden