null Beeld

5 redenen om deze winter een vakantie naar Duitsland te boeken

Naast dat Duitsland gewoon lekker dichtbij is, zijn er nog meer redenen om deze winter een vakantie naar onze oosterburen te boeken. 

Libelle samen met Germany Travel

Wintersporten 2.0

Je kunt natuurlijk gaan skiën of snowboarden in het zuiden van Duitsland (en extra fijn: de skipassen zijn daar goedkoper dan in omliggende wintersportlanden), maar je kunt ook voor een heel andere activiteit in de sneeuw kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van snowkiten in het Bayerische Wald of ijsklimmen in de Harz. Het Ertsgebergte in het oosten van Duitsland heeft patent op een heel bijzondere tak van wintersport: het spannende skijøring. Hierbij word je op ski's voortgetrokken door paarden, honden of een sneeuwscooter. Toch iets te heftig? In Todtmoos brengen husky's een vleugje Alaska in het Zwarte Woud.

Verwennerij op een koude winterdag

Ayurveda, Thalasso, Lomi-Lomi-Niu, maar ook de goede oude kneippkuur: Duitsland biedt genoeg mogelijkheden voor een paar heerlijke dagen me-time. Van verwenhotels in een prachtige natuurlijke omgeving, tot verleidelijke spa's in hippe steden. Veel therapieën maken gebruik van de rijke natuur, zoals minerale bronnen, heilzame modder en schone lucht. Kies voor een totale relaxbeleving een gecertificeerd wellnesshotel, of ga serieus aan de slag met de methodes van zogenaamde 'kuurgoeroe's' als Felke en Schroth.

Kerst vieren op z'n Duits

Kerstmarkten vind je wereldwijd, maar voor het origineel moet je in Duitsland zijn. Vanaf het laatste weekend van november komen de houten stalletjes weer tevoorschijn en laten ze meer dan 2.500 kerstmarkten Duitsland baden in het licht. Nürnberg heeft de grootste kerstmarkt. Echt bijzonder is de drijvende kerstmarkt in Vilshofen aan de Donau of de ondergrondse kerstmarkt in de oude mijn in Goslar. Of dichterbij huis de sfeervolle kerstmarkt van Schloss Moyland, net over de grens bij Nijmegen.

Culinair walhalla

Met 300 sterrenrestaurants behoort Duitsland tot de culinaire top van Europa. De Duitse keuken bestaat al lang niet meer enkel uit Bratwurst und Sauerkraut. En met 11 driesterrenrestaurants staat het land nu op de vierde plaats van de culinaire walhalla's (na Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten). Traditionele technieken als pekelen, roken of drogen worden vaak gecombineerd met high-tech skills om smaken nog beter tot hun recht te laten komen. Ook de regionale keuken verdient een plekje op de menukaart. Streekgerechten zoals Dibbelabbes (een aardappelgerecht uit het Saarland) of Pannfisch (een typische vismaaltijd uit Hamburg) kennen een lange traditie en worden bereid volgens een eeuwenoud recept.

Heerlijke wijn & bieren

Bij een lekkere maaltijd smaakt een goed glas wijn éxtra goed. Duitsland heeft 13 wijnbouwgebieden die je te voet kunt ontdekken via een 'wijnwandelweg'. Meer trek in een biertje? In ruim 1.300 brouwerijen worden maar liefst 5.000 verschillende soorten bier gebrouwen. Traditioneel gebeurt dat via het 'Reinheitsgebot', dat bepaalt dat bier alleen de klassieke ingrediënten water, mout, hop en gist mag bevatten. Echte bierliefhebbers slaan ook het Oktoberfest in München niet over. Minder bekend maar minstens zo leuk is het bierfeest 'Canstatter Wasen' in Stuttgart.

Bekijk onderstaande video om nog meer te weten te komen over de culinaire hoogtepunten van Duitsland.

Beeld: Kerstmarkt Hildesheim © Van der Valk Hotels

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden