null Beeld

5 signalen dat je hond mogelijk verlatingsangst heeft

Honden zijn niet graag alleen, maar meestal redden ze zich prima een dagje zonder hun baasjes thuis. Toch zijn er veel honden die jou enorm missen wanneer je niet bij ze bent.

Demi Schoenmakers

Dit kan betekenen dat ze verlatingsangst hebben en dat zou je kunnen merken aan de volgende 5 signalen:

1. Aanhankelijk

Extreme aanhankelijkheid bij honden kan betekenen dat ze heel bang zijn je kwijt te raken. Volgt je trouwe viervoeter jou de hele dag als je thuis bent? Dan zal hij of zij jou nog meer missen als je van huis bent. Het besef dat je weg bent, is in dit geval heel groot voor een aanhankelijke hond.

2. Blaffen

Gaat je hond vaak piepen wanneer je het huis verlaat of zeuren je buren zelfs dat 'ie de hele dag aan het grommen en blaffen is als je weg bent? Dit kan goed betekenen dat hij bang is om alleen gelaten te worden. Hij vindt het eng dat je niet bij hem bent om 'm te beschermen. Blaffen is een manier van uiten en een hond blaft zelden zonder aanleiding.

3. Destructief gedrag

Het kapotbijten of stukmaken van spullen of het omgooien van dingen gebeurt vaak bij puppy's, maar wanneer een normale, volwassen hond dit doet is er meer aan de hand. Ook dit kan een teken zijn dat hij laat weten dat 'ie het niet fijn vond toen je weg was. Zo laat hij zien dat 'ie boos is op z'n baasje.

4. Behoeftes doen

Een volwassen hond zal niet snel binnen zijn behoefte doen. Dus wanneer er een stinkend cadeautje voor je klaarligt als je thuiskomt, kan dat verschillende redenen hebben. Of je hebt hem te lang in z'n eentje binnengelaten, waardoor hij het niet meer kon ophouden. Of je trouwe viervoeter had door de stress zijn spijsvertering niet onder controle.

5. Kwijlen

Wanneer je hond weet dat hij iets lekkers krijgt, dan gaat hij automatisch kwijlen. Maar mocht 'ie zonder duidelijke reden ook gaan kwijlen, bijvoorbeeld wanneer je even de woonkamer verlaat? Dan kan dit een gevolg van verlatingsangst zijn.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Flair.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden