5 Tips om op je vrije dagen niet met je werk bezig te zijn

Voor veel mensen staat de vakantie voor de deur. Sommige mensen gaan weg, andere mensen blijven thuis. Nog even en er breekt een periode aan van ‘niets moeten’, geen wekker zetten, (meer) tijd voor het gezin, tijd voor jezelf, even niet naar het werk en ook niet met je werk bezig zijn. Dat laatste is voor veel mensen lastig.

De meeste mensen die ik spreek en met wie ik werk zijn een groot gedeelte van hun vrije tijd met het werk bezig. Ze:

  • zitten ’s avonds meestal nog achter de laptop te werken
  • zijn continu bereikbaar voor de medewerkers
  • checken in het weekend de mail om zo niets te missen

(en ja, er zijn ook mensen die dit in de vakantie doen).

De vakantieperiode en vrije dagen zijn er niet voor niets, het is de bedoeling om tijd te hebben voor ontspanning, plezier, genieten en energie.

Daarom heb ik besloten om in dit artikel tips mee te geven hoe je op je vrije dag niet bezig hoeft te zijn met je werk (deze tips kun je natuurlijk ook gelijk aan het begin van je vakantie toepassen, maar wat ik je vooral wil meegeven is: pas ze na de vakantie eens toe!

1 Communiceer

Informeer je collega’s, klanten, medewerkers dat je er op bepaalde dagen in de week niet bent, of dat je bijvoorbeeld de komende twee dagen niet aan het werk bent (in verband met een training, een cursus of bijvoorbeeld in verband met een vrije dag). Dit doe je zodat de ander daar voldoende rekening mee kan houden (bijkomend voordeel is dat je ook nog erg klantvriendelijk bezig bent).

2 Handel eerst de ‘vervelende’ zaken af

Zorg ervoor dat je weet wat je allemaal moet doen. Overzicht geeft rust. Als je er dan ook nog voor kiest om eerst de vervelende klussen af te handelen, weet je, als je gewerkt hebt en je thuis bent dat je daar niet meer mee bezig hoeft te zijn. Op deze manier kun je al meer ontspannen.

3 Ontspanning

Weet jij waar je van ontspant? Op welke manier ‘maak jij je hoofd leeg’? Wat vind je ontzettend leuk om te doen en krijg je energie van? Ga op een vrije dag eens lezen, lekker in de zon zitten, een wandeling maken kortom: doe iets anders dan de dagen waarop je werkt en probeer je vooral bewust te zijn van datgene waar je energie van krijgt.

4 Schrijf op wat je te binnen schiet

Je hebt lekker een vrije dag en in een keer denk je aan iets wat je op je werk niet mag vergeten. Ik adviseer je om het dan op een lijstje of in een boekje te schrijven. Zo vergeet je het niet op je werk maar kun je het op je vrije dag wel vergeten; hiermee verdwijnt gelijk een stuk spanning.

5 Doen i.p.v. blijven denken

Tot slot: de tips gaan pas ‘werken’ als je ermee aan de slag gaat, uitproberen en niet ‘blijven denken’, maar vooral doen!

Ik wens je veel succes met het uitproberen van deze tips!


(Reclame verwijderd)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden