null Beeld

5 tips van Marie Kondo om je werkplek netjes te houden

Nu we massaal thuiswerken is het misschien wel nóg belangrijker om je werkplek netjes te houden. Volgens opruimgoeroe Marie Kondo zorgt een rommelig huis voor onrust in je hoofd. In haar nieuwe boek Opgeruimd! Op het werk geeft ze tips voor het opruimen van je werkplek.

Ismay Gijsen

De Japanse Marie Kondo werd in 2015 door magazine Times uitgeroepen tot één van de invloedrijkste personen ter wereld. Ze bracht meerdere boeken over opruimen uit én heeft een eigen Netflixserie. Haar nieuwste boek gaat over het opruimen van je werkplek. Volgens de opruimgoeroe werk je namelijk veel efficiënter en met meer plezier als je werkomgeving aan kant is.

Benieuwd hoe je dat doet? Dit zijn haar 5 tips.

Visualiseer je perfecte werkomgeving

Begin allereerst met het visualiseren van je perfecte werkomgeving. Hoe ziet die eruit? Wil je het bureau helemaal strak hebben of met een leuk plantje? Bedenk niet alleen hóe je werkplek eruit moet zien, bedenk ook wat dat met je doet. Door hiermee te beginnen, krijg je meer motivatie om op te ruimen (en de boel netjes te houden).

Stop met rommel verzamelen

Van een visitekaartje tot een kerstkaart van een oud-collega; ben jij iemand die álles bewaart op kantoor? Gooi dat soort dingen weg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat rommel ons werkplezier vermindert. Rommel overweldigt onze hersenen. Hoe meer spullen, hoe meer overbelast onze hersenen raken. Daarnaast worden we door rommel overladen door informatie en taken waardoor we het gevoel hebben de controle te verliezen en niet meer kunnen kiezen.

Houd je mails bij

Niet-tastbare rommel is digitale rommel in de vorm van e-mails, bestanden en online-accounts. Uit onderzoek blijkt dat een kantoormedewerker gemiddeld de helft van de dag besteed aan het lezen en beantwoorden van e-mails. Zonde van je kostbare tijd. Wat kun je daartegen doen? Werk iedere dag je e-mails weg en zorg dat het niet blijft ophopen. Het is ook handig om te zorgen dat iedereen contact met je zoek via de mail. Laat bijvoorbeeld in je voicemail weten dat mensen beter een mailtje kunnen sturen. Hierdoor houd je makkelijker het overzicht.

Schoon bureaublad

Het bureaublad op je computer is voor veel mensen een plek waar ze van alles dumpen. Gedownloade bestanden die één keer worden gebruikt, oude foto’s of vergeten documenten. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Het bureaublad is het eerste dat je ziet, dus zorg dat het overzichtelijk blijft en zet alle bestanden in aparte mapjes. Daarnaast adviseert Marie Kondo om een speciaal mapje op je laptop te zetten met dingen waar je blij van wordt. Een paar leuke foto’s met familie of vrienden, maar ook bijvoorbeeld een afgerond onderzoek waar je trots op bent.

Creëer een fijne plek

Tot slot is het belangrijk dat je van je werkomgeving een vrolijke plek maakt. “Zie het niet als opruimen, maar als interieurontwerpen”, schrijft Kondo in haar boek. Als een creatieve bezigheid waar je vrolijk van wordt. Een vrolijke, maar opgeruimde plek creëren doe je door spullen uit kiezen waar je blij van wordt. Kies voor een set mooie en goede pennen en een leuk pennenbakje. Verder is het handig om een themakleur voor je bureauspullen te kiezen, een lekker luchtje doet ook wonderen en zet zeker ook iets moois op je bureau. Dat kan een geurkaars, bos bloemen of leuke foto zijn. En dan nu: aan het werk!

Op déze manier ruim je spullen met sentimentele waarde het beste op:

Bestel Opgeruimd! Op het werk van Marie Kondo hier:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Opgeruimd! Op het werk. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden