null Beeld

5 vragen (en antwoorden) over verkoudheid

Als je het nog niet bent, ga je het waarschijnlijk nog wel worden. Maar wat is een verkoudheid nu eigenlijk? En: hoe kom je er vanaf? Een antwoord op deze en andere vragen.

Elselien van Dieren

1. Wat is verkoudheid?

De standaard verkoudheid valt ons iedere winter lastig. Volgens de Guardian hebben de Britten er zelfs 27 werkdagen per jaar last van. De boosdoener is een infectie die ontstekingen veroorzaakt in de neus, keel, sinussen en het strottenhoofd. Verkoudheid is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar irritant is het natuurlijk wel.

2. Kan iedereen verkouden worden?

We lopen allemaal het risico op een verkoudheid omdat we binnen zitten met andere (geïnfecteerde) mensen. Vooral kinderen zijn wandelende reservoirs van virussen. Daarnaast hebben mensen die roken of lijden aan ziektes als diabetes en astma meer kans om verkouden te worden.

3. Hoe voorkom ik een verkoudheid?

Trek je terug en leef als kluizenaar. Geen optie? Dan is er helaas weinig dat je kunt doen. Jouw lot ligt in de handen van mensen die al verkouden zijn. Zíj moeten hun hand voor hun mond doen als ze hoesten of niezen, hun handen wassen en hun snotterige zakdoeken in een afgesloten vuilnisbak gooien. Een andere optie is het – in China veelgebruikte – mondkapje. Al val je dan wel op in het Hollandse straatbeeld...

LEES OOK: HARDLOPEN ALS JE VERKOUDEN BENT: IS DAT EEN GOED IDEE?

4. Kunnen voedingssupplementen me helpen?

Het eerlijke antwoord? Misschien. Zink-supplementen kúnnen helpen om verkoudheid te voorkomen. Knoflook, homeopathische middeltjes, vitamine C en D kunnen verder ook geen kwaad, maar er is ook geen bewijs dat het daadwerkelijk effect heeft. Wel blijkt uit een onderzoek dat probiotica effectief zijn tegen een verkoudheid, maar dit is volgens de Guardian geen erg sterk onderzoek. Ach, baat het niet… Nog een bakje yoghurt?

5. Hoe kom ik er zo snel mogelijk vanaf?

De meeste mensen zijn na een paar dagen wel weer van hun verkoudheid af. Het algemene advies is om te rusten, veel te drinken en te proberen om anderen niet aan te steken (zie vraag 3). Neem je altijd kippensoep? Ga daar vooral mee door als je het lekker vindt, maar uit onderzoek van de universiteit van Auckland blijkt dat er geen enkel bewijs te vinden is dat het genezend werkt.

Bron: The Guardian. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden