null Beeld

5 vragen over… het Repair Café

Gezellig én goed voor het milieu. Martine Postma bedacht in 2009 het Repair Café, een plek waar je samen met een vrijwilliger uit de buurt je kapotte spullen een tweede leven kunt geven. Een gouden zet, want inmiddels zijn er al 250 Repair Cafés in Nederland en wel 700 wereldwijd. Libelle sprak met de oprichtster.Hoe is het Repair Café ontstaan?

Elselien van Dieren


‘Ik was journalist en schreef veel over milieu en duurzaamheid. Het viel me op het dat het kopen van een nieuwe broodrooster of waterkoker aantrekkelijker was dan hem te laten repareren. Het is moeilijk om reparateurs te vinden en voor het arbeidsloon dat je betaalt, kan je een nieuw apparaat kopen. Ik wil mensen een andere kijk op hun spullen bieden: vaak zit er simpelweg een draadje los en kan het zo gemaakt worden. Veel beter voor het milieu.’Snijd je met het Repair Café de professionele reparateurs niet in de vingers?


‘Die zijn er inmiddels nauwelijks meer, juist omdat het zo goedkoop is om een nieuw apparaat aan te schaffen. Vaak moet je in dat soort gevallen naar de grote ketens die je apparaat dan voor een hoog bedrag opsturen.’Het café wordt gerund door vrijwilligers. Wat zijn dit voor mensen?


'Vaak zijn dit gepensioneerden, mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn of die om een andere reden geen baan hebben. Ze doen in het Repair Café veel sociale contacten op en zijn echt de held van de dag als ze weer een apparaat aan de praat hebben gekregen.'Dus je apparaat wordt gewoon gratis gemaakt?


‘In principe wel, maar het is niet de bedoeling dat je kapotte apparaten aflevert en ze een uur later weer ophaalt. Je helpt zelf mee met het maken van je citruspers of koffiezetapparaat en steekt er op die manier wat van op. Mensen gaan hierdoor anders naar hun spullen kijken en zijn zo sneller bereid ze een tweede leven te geven. Ook kan je een fooi in de pot doen als je tevreden bent.’Wat zijn de plannen voor de toekomst?


Natuurlijk hoop ik in de toekomst nog meer Repair Cafés te realiseren, maar ik wil ook aan het begin van de keten iets veranderen. Goedkopere huishoudelijke apparaten zijn tegenwoordig vaak gemaakt om weg te gooien omdat ze bijvoorbeeld niet goed open gemaakt kunnen worden. Ik wil met de producenten gaan praten om hier verandering in te brengen. Want weggooien, dat is echt zonde.’Zit er in jouw dorp of stad al een Repair Café? Je kunt er zelf eentje opstarten! Klik hier voor informatie.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden