Shot of a young woman relaxing on the sofa at home and using a mobile phone Beeld Getty Images
Shot of a young woman relaxing on the sofa at home and using a mobile phoneBeeld Getty Images

50+ en dating: ‘Maar op Tinder zitten toch alleen maar mensen die op séks uit zijn? Wat moet jij daar?’

Tessel (50) heeft twee dochters van 20 en 22. Sinds tien jaar is ze gescheiden. Hoewel ze enkele relaties heeft gehad de laatste jaren, is ze nooit meer aan iemand blijven hangen. Toch droomt ze van een grote liefde voor de rest van haar leven. Vanaf nu doet ze verslag van haar speurtocht naar die ene man.

RedactieGetty Images

Als ik in een gesprek laat ontvallen dat ik op Tinder zit, kan ik drie reacties verwachten. Of de ander vertrekt geen spier, want wie zit er nou niét op Tinder? Dat zijn de vrijgezellen in mijn kennissenkring. De lang-en-gelukkig-getrouwde vriendinnen doen meestal een beetje minzaam. ‘Maar op Tinder zitten toch alleen maar mensen die op séks uit zijn? Zielige eenzame perverse mensen? Wat moet jij daar?’ Ze rillen van afschuw en kijken nog eens tevreden naar hun man. ‘Voor geen goud!’ Ik ben dan een beetje beledigd maar ik moet er ook om lachen. Of seks iets vreselijks en viezigs is, uitsluitend bedoeld voor eenzame zielige perverse mensen. En dan heb je nog de vrienden en kennissen die wel een partner hebben, maar álles willen weten van de avonturen die ik op dat datingplatform beleef. Soms vertrouwen ze me toe dat ze me een beetje benijden. ‘Niet dat ik niet tevreden ben met Dirk (of Marion of Kees), maar jij maakt tenminste nog van alles mee. Laat eens zien, hoe werkt het eigenlijk?’

Ik heb inderdaad van alles meegemaakt in de ruim twee jaar dat ik te hooi en te gras op Tinder zit.

Net als veel mensen heb ik lang gedacht dat je daar uitsluitend onenightstands kon scoren (ONS in tindertaal). Tot ik hoorde ik dat een man die ik bijzonder leuk vond, verliefd was geworden op een vrouw die hij al tinderend had ontmoet. Eerst was ik in shock. Daarna was ik om: als er mannen als hij op Tinder zaten, dan kon ik misschien ook iets van mijn gading vinden. Een profiel was snel aangemaakt en toen kon het spel van swipen en liken en afwijzen beginnen. In het begin met kloppend hart: stel je eens voor dat ik hier betrapt word door een bekende! Tot ik me realiseerde dat die bekende zich net zo betrapt zou kunnen voelen. En ik kwam ze inderdaad tegen: kennissen, vrienden en collega’s, ongebonden en gebonden. Ik swipete ze snel naar links, weg ermee, zoals je op straat een andere kant zou opkijken wanneer je iemand ziet die je op dat moment niet wilt zien.

Tinderland bleek net de echte wereld: je komt er truckers en bouwvakkers tegen, leraren en ondernemers. Beschaafde intellectuelen die informeren welke krant je leest en getatoeëerde bonken die geen woord zonder spelfout kunnen tikken. Maar sneller dan in de echte wereld komen de wensen op tafel. Je vindt er mannen die er rond voor uitkomen dat ze graag een zweepje hanteren en stoute dingen met je willen doen, en brave borsten die ’t allerliefst op de bank met je willen kijken naar Heel holland bakt.

Inmiddels heb ik tientallen tindermannen ontmoet. Leuk en minder leuke. Knapperds en lelijkerds. Goeierds en griezels. Sommigen had ik in één seconde gescand (en dan bleef je toch nog een kopje koffiedrinken uit beleefdheid), met anderen maakte ik een tweede afspraakje. Meestal liep dat uit op niks; af en toe ontaardde dat in een affaire.

Tinderen is soms vrolijk, soms spannend, soms verdrietig, soms tenenkrommend, soms teleurstellend, soms eenzaam, soms verrassend, soms slaapverwekkend. Met sommige oude tinderdates ben ik inmiddels bevriend. Ik heb er zelfs een soort van vriendschap uitgesleept met een Italiaan, Roberto, die me een jaar lang elke dag virtuele rozen stuurde en die mij leerde hoe ik spaghetti vongole moet maken (‘Noo, not as Jamie! Is Jamie Italian?!’).

Alleen die ene zielsverwant, nee, dié heb ik nog niet gevonden.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden