null Beeld

5x opruimtips

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zeggen ze wel eens. Daar zit zeker wat in. Een netjes huis brengt namelijk veel rust en dat heeft effect op hoe je je voelt. Toch vinden veel mensen het lastig orde in de chaos te scheppen. Zeker als je ook een paar kinderen hebt rond huppelen.. Wij hebben een paar slimme tips die je helpen goed en efficiënt op te ruimen!

Janneke Kingma

1. Less is more

Het hebben van teveel spullen belemmert een opgeruimd bestaan. Hoe meer spullen je hebt, hoe voller het huis is. Ga dus bij jezelf na wat je écht nodig hebt en gooi wat overbodig is weg. Aan wat je niet hebt, kan je je ook niet ergeren! Less is more dus.

2. Geef spullen een vaste plek

Iedereen heeft wel plekken waar alle rommel zich voortdurend opstapelt. Het is belangrijk dat juist deze plekken worden geëlimineerd. Dit doe je door alles wat je daar neer legt, zoals sleutels en post, een vaste plek te geven. Koop bijvoorbeeld haakjes voor je sleutels en een postvak voor de brieven.

3. Stap voor stap

Beperk je tot het opruimen van één ruimte tegelijk. Als je aan de slag gaat in alle ruimtes verlies je snel het overzicht. Haal ook niet meteen alles overhoop maar begin eerst met je keukenlades en vervolgens met de kasten. Doe dus rustig aan en ruim stapje voor stapje op.

4. Soort bij soort

Berg gelijksoortige spullen bij elkaar op. Het liefst op een plek waar je ze ook echt nodig hebt. Hierdoor weet je precies waar je alles kunt vinden.

5. Plan je opruimacties

Wie concrete plannen maakt is eerder geneigd deze uit te voeren. Schrijf dus in je agenda wanneer je wilt gaan opruimen en houd jezelf aan deze afspraak.

Cursus ‘organiseren’

Kan je nog wat extra opruimtips gebruiken? Libelle Academy biedt een cursus ‘Organizing’ aan die je de fijne kneepjes van het opruimen, plannen en organiseren bijbrengt.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden