null Beeld

6 BN’ers over vrijheid

Dit jaar vieren we zeventig jaar vrijheid. Maar vrijheid is zo veel méér dan vrede na oorlog. Het is ook: zonder angst zijn wie je bent en doen waarin je gelooft - zonder dat iemand anders dat bepaalt. 6 Bekende Nederlanders vertellen wat vrijheid voor hen betekent.

Elselien van Dieren

Cabaretière Karin Bloemen: “In mijn jeugd heb ik ervaren hoe het is om gevangen te zijn in angst, pijn en verdriet. Mijn vrijheid is dat ik dat nooit meer hoef mee te maken. Ik kon mijn dromen vervullen, kon trouwen met wie ik wilde, kinderen krijgen en het werk doen dat ik het allerliefste doe. Een heel ander soort vrijheid ervoer ik toen ik een paar jaar geleden ging paragliden. Van een berg afrennen en dan opeens in de lucht vliegen als een vogel. Ik heb gehuild als een baby.”

Presentatrice en programmamaker Lauren Verster: “Ik kan me heel onvrij voelen als ik bij een chic diner ben, met alle bijbehorende regels. Nee, dan ga ik liever naar Slab City, een vrijstaat in de woestijn van Californië waar hippies en kunstenaars in oude Volkswagenbusjes rijden en schilderijen maken. Heel zorgeloos voelde ik me daar. Maar échte vrijheid is iets wat in jezelf zit. Ik heb vaak genoeg met mezelf in de knoop gezeten om te weten hoe het is om die vrijheid niet te hebben. Rust in je hoofd, dat is waar het allemaal mee begint.”

Bracha van Doesburgh, actrice en ambassadrice van Edukans: “Sinds ik een dochtertje heb, kijk ik met andere ogen naar de wereld. Maar vrijheid zit hem ook in kleine dingen. Dat je een dag hebt waarin je to do-list eindeloos is en dan besluit om het helemaal anders te doen. Durven af te wijken van je plan, ook dat is vrijheid.”

Jörgen Raymann, cabaretier en ambassadeur van Unicef: “Zelfs als ik muurvast in de file sta, voel ik me vrij in Nederland. Dat was in mijn jeugd in Suriname wel anders. De mensen spraken hun mening niet hardop uit, want je wist nooit wie er meeluisterde. Nu kan ik zeggen en doen wat ik wil, zonder angst. Ik voel me vrij.”

Angela Groothuizen, zangeres, presentatrice en ambassadeur van Stop Aids Now: “Er zijn zo veel mensen in de wereld die niet in vrijheid leven en dat maakt me juist bewust van de vrijheid die we in Nederland hebben. Al betekent dat natuurlijk niet dat je geen rekening hoeft te houden met elkaar. Je mag best in een string door de straten skaten, maar doe dat dan niet op zondagochtend in Staphorst. En zolang het mijn eigen vrijheid niet aantast, zal ik altijd rekening houden met de gevoeligheden van anderen. Al vind ik wel dat je altijd, zolang het binnen de wet valt, moet kunnen zeggen wat je vindt. Zo ben ik het absoluut niet eens met de standpunten van Wilders, maar het is verschrikkelijk dat hij door zijn mening non-stop beveiligd moet worden. Vrijheid is democratie en een goede economie. Vrijheid is vrede.”

Sunny Bergman, documentairemaker en schrijfster. Haar boek Sletvrees, over vrouwelijke seksualiteit, ligt in de winkels. “Seksuele vrijheid is moeilijk in woorden te vatten, want je weet niet hoe je zou zijn of wat je zou doen als je op zou groeien zonder waardeoordelen. En vrijheid betekent ook in iedere (sub)cultuur weer iets anders. Door het schrijven van mijn boek begrijp ik beter waar seksuele remmingen vandaan komen. Zo is ‘slet’ een van de populairste scheldwoorden onder jongeren. Dat zegt wel iets over de tijdgeest waarin we leven.”

Meer BN'ers over vrijheid? Lees in Libelle 19 hoe o.a. Lauren Verster, Irene Moors en Bart Chabot over vrijheid denken.

Wat betekent vrijheid voor jou. Praat mee op het forum!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden