null Beeld

7 tips voor meer zelfvertrouwen

Alleen naar een feestje, een presentatie geven op je werk: onzeker zijn we allemaal wel eens (vooral vrouwen!). Is er iets aan te doen? Natuurlijk! Ga met deze tips zelfverzekerder door het leven.

Elselien van Dieren

1. Je (on)zekerheden op een rijtje

Onzekerheid is moeilijk weg te nemen als je niet weet waar het vandaan komt. Verdeel een A4-tje in twee delen. Schrijf bovenaan tien sterke punten, onderaan tien zwakke punten. Dat geeft inzicht in wat er anders kan, maar ook in wat al wél goed gaat. Moeite met het bedenken van sterke punten? Denk eens aan wat anderen over je zeggen. Bijvoorbeeld: “Ik vind dat je me altijd zulk goed advies geeft”.

2. Doutzen Kroes look-alike

Om iets aan jezelf te veranderen is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Dus niet: ik wil een lichaam als Doutzen Kroes, of: ik wil binnen twee maanden promotie maken. Maar wel: ik ga één keer in de week sporten, of: ik zorg dat ik deze maand mijn to-do-list af heb. Wanneer doelen haalbaar zijn, is de kans groter dat het lukt en dat geeft zekerheid en zelfvertrouwen.

3. Niemand is perfect

Perfectie is voor niemand haalbaar (ook niet voor Máxima of Doutzen), wat de media ons ook voorspiegelen. Maar prefectie bestaat niet. Wat nu? Heel simpel: van fouten kun je leren. Want een fout maken betekent niet dat je een slecht of dom mens bent, het betekent simpelweg dat je een fout hebt gemaakt (en dat doet iedereen, óók Máxima). Volgende keer beter.

4. Tel je zegeningen

Er zijn vast nog heel veel zaken in het leven die te wensen overlaten. Maar focus niet steeds op wat er niet is. Wees dankbaar voor wat je wél hebt. Een goed idee is om iedere week een lijstje te maken met dingen om dankbaar voor te zijn. Zegeningen tellen werkt heel relativerend én inspirerend.

5. Het gras aan de overkant

Niets schaadt zelfvertrouwen meer dan jezelf vergelijken met anderen. Ellen heeft een mooi huis én een lieve man. De enige persoon met wie je de competitie aan zou kunnen gaan, ben je zelf. En de levens van anderen zijn vaak minder rooskleurig dan je denkt. Misschien is Ellen wel jaloers op jouw huis en heeft ze iedere avond ruzie met haar man. Wie zal het zeggen?

6. Lach en de wereld…

Sta rechtop en glimlach als je ergens binnenkomt. Want een positieve houding levert positieve reacties op. En dát geeft weer zelfvertrouwen.

7. Neem de tijd

Bovenstaande tips zijn misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je zelfvertrouwen vergroten kost tijd, doorzettingsvermogen en heel veel geduld. Je kunt het!

Bron: Psychcentral, Fotografie: Joost Govers

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden