null Beeld

8 dingen die je iedere dag moet schoonmaken (of toch niet…)

Iedere dag een doekje over het aanrecht halen doe je waarschijnlijk zonder na te denken, maar het koffiezetapparaat schoonmaken? De muur van de douche? Is dat niet een tikje overdreven? Good Housekeeping kwam met een lijstje dingen die je ie-de-re dag schoon moet maken, wij checkten het voor de zekerheid toch even bij huishoudexpert Zamarra Kok

Susan Dalstra

Tekst gaat verder onder de video.

Video: gemakkelijk een ovenrooster schoonmaken? Zo doe je dat.

Theedoeken

Zamarra: “Ja en nee. De schone vaat die je droogmaakt met een theedoek is al schoon. Het is alleen wel belangrijk dat de theedoek niet nat is. Leg hem na het afwassen meteen over de verwarming zodat-ie goed droogt. Een natte theedoek is namelijk een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.”

De douchemuur

Zamarra: “Moeten: nee. Je krijgt er niks van. Maar het is wel slim om de douchemuur na het douchen droog te maken. Dat voorkomt kalkaanslag. Ik heb thuis iedereen afgericht om na het douchen een trekkertje over de muur te halen. Dat is een handigheidje als je aan het einde van de week niet heel hard wilt poetsen. Ik ben zelf ook liever lui dan moe.”

Gootsteen

Zamarra: “Dat vind ik wel een must. Er spoelen allemaal voedselresten door, dus het is een bacterierijk gebied. Iedere dag even met een afwasborstel of schuursponsje met wat afwasmiddel erdoor.”

De vaat

Zamarra: “Iedere dag de afwas doen is wel zo fris. Je gaat er niet dood aan als je het niet doet, maar zeker in de zomer is het slim om wel te doen. Anders trekt het dieren aan: vliegjes, fruitvliegjes. Die gaan met hun pootjes op het bord zitten waarop je rauw vlees hebt gesneden en vervolgens springen ze op je boterham. Dat is gewoon niet zo fris.”

Het koffiezetapparaat

Zamarra: “Iedere dag schoonmaken vind ik overdreven. Maar Amerikanen zijn ook een beetje overdreven; die desinfecteren altijd alles. Ik vind wel dat mensen het vaker moeten doen dan ze nu waarschijnlijk doen. Mensen hebben geen idee hoeveel schimmels in het koffiezetapparaat zitten. Zeker als je een apparaat met een melkopschuimer hebt, moet je oppassen voor zure restjes. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel koffie je drinkt, maar ik zeg: iedere week een lapje door de machine en regelmatig een antikalksetje gebruiken.”

De keukenvloer

Zamarra: “Zeker iedere dag doen. Als je niet uitkijkt krijg je muizen; die zijn dol op vet en kruimels. Als je kookt, spettert er altijd wel wat vet op de grond.”

Bij Good Housekeeping zijn ze volgens Zamarra nog 2 behoorlijk essentiële dingen vergeten. Allereerst: het vaatdoekje.

“Vervang iedere dag de vaatdoek. Dat moét! Dat is echt verschrikkelijk; het zit vol bacteriën, je wilt het niet weten. Als je iedere dag vervangen gedoe vindt, kun je ook water in de waterkoker doen en dat over het doekje gieten. Je kunt het doekje ook in de afwasmachine doen, maar dan moet-ie wel heter zijn dan 60 graden. Wegwerpdoekjes zijn nog hygiënischer en echt niet zo milieuonvriendelijk als je denkt. Een vaatdoekje in de wasmachine gooien kost immers ook energie.”

En dan Zamirra’s laatste punt: de wc. “En dan heb ik het niet eens alleen over de bril en de pot. De echte hotspots zijn de doortrekknop, het lichtknopje en het kraantje. Als je dan toch iedere dag wilt poetsen, zeg ik: poets dat.”

Voor smetvrezige types die na dit artikel de kriebels hebben, heeft ze nog wat geruststellende woorden. “Als je gewoon gezond bent, kan je lijf het allemaal wel hebben. Maar als je weerstand al laag is, word je ziek.” Zeker nu de griepepidemie nog steeds rondwaart is het dus wel zo slim om nog wat scherper op hygiëne te letten.

LEES OOK:

Bron: Goodhousekeeping. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden