null Beeld

8 dingen die je tegen je puber kunt blíjven zeggen

Je puber drijft je af en toe tot waanzin. Luisteren? Welnee: soms zou je net zo goed tegen een muur kunnen praten. 

Bettina Voos

Af en toe krijg je een glimp te zien van de leuke man of vrouw die ze gaan worden, daarnaast is de puberteit ook een periode van wederzijdse irritaties. Zo zijn er (minstens) 8 dingen die je tegen je puber kunt blíjven zeggen, maar die nooit veranderen.

1. Ruim je kamer op

De grootste irritatie van menig moeder is de enorme puinhoop die de puber van zijn of haar kamer maakt. Een bonte verzameling kleding, make-up, etensresten, snoepverpakkingen en huiswerk maakt een simpele stofzuigerbeurt tot een woest gevecht met eenzame sokken, pennendoppen en andere rommel die achteraf 'onmisbaar' blijkt.

2. Zet je spullen in de keuken/vaatwasser

Pubers hebben een enorme eetlust, waarvoor een schokkende hoeveelheid bordjes, bekers, bakjes en bestek nodig is. En nadat ze hun zoveelste tosti van de dag hebben verorberd, laten ze hun bordje doorgaans achter op de plek waar deze het laatst is gebruikt. Op de bank dus.

3. Doe je was in de wasmand

Jezelf vier keer per dag omkleden is voor de meeste pubers eerder regel dan uitzondering. Alle uitgetrokken kleding blijft in een hoopje op de slaapkamervloer achter. Ook de wat langer gedragen items vinden maar moeilijk de weg naar de wasmand. Wat een onwelriekend resultaat oplevert plus een onvoorspelbare hoeveelheid wasgoed tot het moment dat jij het niet meer kunt aanzien en de hele berg naar de wasmand sleept. Je puber heeft gewonnen.

4. Haal je sportspullen uit je tas

Sporten is goed voor je, en natuurlijk is het fijn dat je puber zich een paar keer per week in het zweet werkt. Die tas wordt echter bij thuiskomst in een hoek gesmeten, waar zich in de loop der dagen een bizarre geur ontwikkelt, die zelfs bij een fikse wasbeurt (zie ook 3) nooit meer helemaal verdwijnt.

5. Hang je jas aan de kapstok

Binnenkomen, je jas in de richting van de kapstok gooien (of over een stoel in de woonkamer) en dan languit op de bank duiken of via de koelkast naar hun kamer. Komt het je bekend voor? Ons ook. Hetzelfde geldt voor schoenen: die blijven staan waar ze zijn uitgetrokken. Wat niet zo erg zou zijn als ze nog steeds een schattige maat 28 zouden dragen...

6. Leg die telefoon/tablet weg

Ze lijken wel vastgelijmd aan hun mobieltje of tablet. Elke minuut van de dag moet worden gedeeld met vrienden via Facebook of Snapchat, en de rest van de vrije tijd wordt gevuld met het kijken naar filmpjes. Een normaal gesprek voeren is niet mogelijk, althans niet met jou. Vaak heeft de puber namelijk ook nog een koptelefoon op. En met een beetje pech verlaag je je uit pure frustratie tot de opmerking: 'Wij fietsten vroeger gewoon even langs als we iemand wilden spreken.'

7. Hang je handdoek op

Handdoeken op een rekje hangen is blijkbaar te veel gevraagd. En dus blijven ze, vochtig en wel, op een propje achter op de vloer. Waar ze al snel een onaangename geur afgeven en natuurlijk niet meer bruikbaar zijn voor de volgende droogbeurt. Waarna het hele ritueel zich herhaalt.

8. Maak het niet te laat

Terwijl jij je langzaam klaarmaakt voor de nacht, krijgt de puber ineens een opleving. Dan blijken er plots een feestje, een vriend die gezelschap vraagt of andere vage bezigheid buitenshuis te zijn die om zijn of haar dringende aanwezigheid vraagt. Op je opmerking 'Maak het niet te laat', volgt een vaag 'neuh...' Uiteindelijk val je in slaap, om om 3 uur 's nachts wakker te schrikken en toch even in de slaapkamer van de puber te kijken of deze inmiddels thuis is gekomen.

Puber in huis? Gezinsvlogger Christien deelt haar ervaringen.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden