null Beeld

8 tekenen dat je hond ziek is of de griep heeft

Niet alleen mensen kunnen grieperig worden, ook honden kunnen het onder de leden hebben.

Laurence de la Porte

De gemiddelde temperatuur van mensen is zo'n 36 tot 37 °C. Een temperatuur van 37,5 tot 38 °C geldt als verhoging, en bij een nog hogere temperatuur heb je koorts. Bij honden ligt de gemiddelde temperatuur veel hoger. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Maar hoe kom je er nou achter of je hond koorts heeft en ziek is?

Symptomen

Aangezien een hond nu eenmaal niet tegen je kan zeggen dat 'ie zich niet lekker voelt, is het slim om zelf in de gaten te houden of je viervoeter een of meerdere van de onderstaande symptomen vertoont. Koorts is namelijk niet zo makkelijk te achterhalen bij die harige lieverds.

1. Rode ogen

Kan duiden op koorts. Dat gezegd hebbende: rode ogen kunnen ook een teken zijn van andere ziekten of een oogontsteking. Heeft je hond rode ogen? Houd dan goed in de gaten of 'ie ook andere symptomen vertoont zoals lusteloosheid (zie hieronder); in combinatie kan het gevaarlijk zijn.

2. Lusteloosheid

Staat je vriend niet meer te springen als je binnenwandelt? Net als mensen kunnen honden moe en lethargisch worden van verhoging. Heeft je viervoeter minder energie, of voelt 'ie slap: maak even een rondje langs de dierenarts.

3. Minder eetlust

Honden houden doorgaans van eten of snoepjes (of jóúw eten), dus wees gewaarschuwd als ze voedsel opeens lijken te vermijden.

4. Warme oren

Uiteraard voelen honden helemaal warm aan als ze koorts hebben, maar zoals we bij mensen een hand op ons voorhoofd leggen, kun je bij honden de temperatuur checken door aan hun oren te voelen.

5. Rillen

Een hond met koorts kan flink rillen, ook als het niet koud is. Buiten is het uiteraard normaal wanneer een hond een beetje bibbert, maar als ze zonder aanwijsbare reden staan te rillen, duidt dit vaak op een ziekte.

6. Warme, droge neus

Als je een hond hebt, weet je waarschijnlijk al dat je op een eenvoudige manier (en beproefde methode) kunt testen of hij ziek is, door te voelen of zijn neus warm en droog is. De neus van een hond hoort koud en nat te zijn. Warm en droog = geen goed teken.

7. Hoesten

Een hond horen hoesten, kan zo naar klinken dat direct alle alarmbellen gaan rinkelen. Zit er niets vast in zijn keel en houdt het hoesten aan? Dan heeft hij mogelijk koorts.

8. Overgeven

Elke hond kotst nu eenmaal van tijd tot tijd, maar het gebeurt meestal als ze iets verkeerds, of te veel te snel hebben gegeten. Geeft je hond zonder duidelijke reden over, dan moet je dat zeker in de gaten houden.

Wanneer breng je je hond naar de dierenarts?

Als je hond twee of meer van de bovenstaande symptomen samen vertoont, neemt dan contact op met je dierenarts. Zeker als de koorts aanhoudt of richting de 40 °C loopt, want dan kan het gevaarlijk worden.

Hondengriep

Bij hondengriep worden honden besmet met een virus dat oorspronkelijk van paarden komt (H3N8). Het komt vooral in Amerika en Engeland voor, de kans dat je hond 'de griep oploopt' in Europa is heel klein. Bovenstaande symptomen zijn echter wel (zeker in combinatie) een teken dat het niet goed gaat met je viervoeter.

Bron: LittleThings. Beeld: iStock

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden