null Beeld

8 tips om het allerlekkerste uit je restjes te halen (en geld te besparen!)

Je denkt misschien dat het gaat om kleine hoeveelheden, maar al die kleine restjes die je weggooit kunnen flink oplopen. Nederlanders gooien per persoon per jaar zo'n 50 kilo aan voedsel weg. Dat komt neer op € 150,- in de prullenbak. Oef!

Mandy Eendragt

Bespaar daarom geld met deze leftover hacks.

1. Laat kruiden indrogen

Soms heeft je gerecht écht wat verse kruiden nodig. Alleen heb je die niet altijd op voorraad. Laat je kruiden daarom indrogen in plaats van dat je ze laat bederven. Je kunt het heel makkelijk doen in de magnetron, dat bespaart je een hoop bezoekjes aan de supermarkt.

2. Maak ijsblokjes van wijn

In het zeer uitzonderlijke geval dat een fles wijn niet op gaat, kun je ijsblokjes van de wijn maken. Of het lekker is om daarna nog te drinken is de vraag, maar je kunt het in elk geval gebruiken om mee te koken. Hoef je daar niet weer een hele nieuwe fles voor open te trekken.

LEES OOK: ZÓ KUN JE JE ETEN NOG BETER BEWAREN

3. Tover je pizza om in een panini

Koude pizza is niet echt smakelijk, en zelfs wanneer je hem opnieuw opwarmt, is-ie niet zo lekker als vers. Maar dat betekent niet dat je het weg hoeft te gooien. Maak er bijvoorbeeld een panini van. Het is super simpel; verwijder de topping, plaats deze tussen twee boterhammen en grill een paar minuten. Et voilà!

Lees ook: 6x eten dat je beter niet kunt opwarmen in de magnetron

4. Zet een 1-persoonsportie opzij

Alleen voor jezelf koken betekent al snel dat je, ongewild, te veel klaarmaakt. maak daarom gewoon voor meer personen en vries de rest in eenpersoonsporties in of eet het de volgende dag. Bespaart een hoop centen, én tijd!

5. Maak toast van je macaroni

Wanneer je de vorige tip hebt gevolgd en een deel van je overheerlijke pasta hebt laten staan, heb je een goede basis voor je volgende maaltijd. Natuurlijk kun je het nogmaals opwarmen, maar dan is de kans groot dat het droog en rubberachtig wordt. Wat je ook kunt doen: er grilled cheese van maken. Verspreid het op je brood, leg er een flinke hoop kaas op en verwarm dit een paar minuten. Hemels lekker!

LEES OOK: GOOI GROENTERESTJES NIET WEG!

6. Nacho's zijn altijd een goed idee

Wanneer je écht geen inspiratie meer hebt, maak je nacho’s met restjes. Het kan met van alles: vlees, groenten of vis. Gooi het op je chips, voeg er wat kaas of saus aan toe en je maaltje is compleet.

7. Bewaar restjes van het ontbijt voor lunch

Wat je allemaal niet op kreeg bij het ontbijt – zoals dat ene spekje of dat eitje – past prima tussen je sandwich als lunch én het scheelt een hoop tijd.

8. Verander overgebleven frietjes in rösti

Iedereen is het er wel mee eens dat opgewarmde patat niet echt lekker is. Maar voeg er wat kruiden, olie en ui aan toe, bak het even in de koekenpan en het kan prima door voor rösti. Het proberen waard!

Bron: Metronieuws, Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden