null Beeld

8 verrassende feitjes die je kijk op vliegen voor altijd zullen veranderen

Of je nou één keer per jaar in het vliegtuig richting Spanje stapt of een doorgewinterde reiziger bent; iedereen weet dat je veel water moet drinken in het vliegtuig, dat je altijd te weinig beenruimte hebt en vliegtuigmaaltijden niet bepaald culinaire hoogstandjes zijn. 

Maar hoeveel weet je echt over de ervaring van het vliegen? Van de echte reden achter vertragingen tot hygiëne in het toestel: als je dit hebt gelezen, zit je de volgende keer waarschijnlijk toch net iets anders in je stoel.

1. De stewards aan de gate hebben meer macht dan je denkt

Voordat je aan boord gaat, moet je je boarding pass nog laten zien aan het grondpersoneel. Die mensen kun je maar beter te vriend houden. Wanneer iemand een dronken/agressieve indruk maakt, kunnen ze de toegang tot het vliegtuig weigeren. Daarnaast hebben ze ook macht over de plek waar je zit. Het gebeurt niet vaak, maar als je echt heel onbeleefd bent, kunnen ze ervoor zorgen dat je plek vooraan bij het raam wordt ingewisseld voor de middelste stoel achterin.

2. Stewardessen krijgen pas betaald op het moment dat het vliegtuig de gate verlaat

Ze hebben dus minstens zo'n hekel aan vertragingen als jij. Ze klokken weliswaar in wanneer ze het op vliegveld arriveren, maar krijgen pas vanaf het moment dat het vliegtuig wordt weggeduwd bij de gate betaald. Dat betekent dat ze het oplossen van gesteggel over handbagage en stoelen tijdens het boarden allemaal gratis doen.

3. De meeste dingen aan boord worden minder vaak schoongemaakt dan je denkt

Je zal een stewardess aan boord waarschijnlijk nooit koffie of thee zien drinken - en daar is een reden voor. Het hete weter komt namelijk uit een aparte tank en zelfs het cabinepersoneel heeft geen idee hoe vaak die schoongemaakt wordt. Ook het uitklaptafeltje voor je wordt zelden schoongemaakt. Een paar desinfecterende doekjes in je handbagage kan dus echt geen kwaad.

4. Cabinepersoneel kent de allerbeste lifehacks

Als je een keer een filterzakje met koffie tegenkomt op de wc aan boord is dat geen toeval. De koffiedrab haalt nare geurtjes weg. Dat trucje passen ze ook toe wanneer iemand heeft overgegeven. Ze gebruiken wodka of gin om hun handen schoon te maken omdat er aan boord maar beperkte ruimte is voor schoonmaakspullen.

5. De reden van een vertraging wordt niet altijd verteld

Soms is er sprake van slecht weer op de route - en zelfs als dat niet de route van jouw vlucht is, kan dat voor vertraging zorgen. Aan boord moet een minimum aantal cabinepersoneel aanwezig zijn. Door andere vertragingen kan het zijn dat dat personeel niet op tijd aan boord van hun volgende vlucht kan zijn, of ze hebben de limiet van het aantal uren (16) dat ze mogen werken op een dag bereikt. Om een domino-effect te voorkomen, staan er vaak stewardessen standby op het vliegveld.

6. Vliegtuigeten is écht heel ongezond

Je vermoedens worden bevestigd: het eten wat je krijgt aan boord, is niet gezond. Niet alleen is de kwaliteit matig - er wordt een heleboel extra zout en suiker aan toegevoegd omdat je smaakpapillen in de lucht anders werken en eten daardoor flauwer smaakt. Om te voorkomen dat je gedehydrateerd en/of opgeblazen uit het vliegtuig komt, is het dus slim om van tevoren te eten of je eigen eten mee te nemen.

7. Cabinepersoneel weet wat ze moeten doen in een noodgeval, maar hun expertise is beperkt

Stewardessen weten hoe je EHBO toepast en een EPI-pen gebruikt, maar ze zijn natuurlijk geen medisch personeel. In ernstigere gevallen zal daarom altijd gevraagd worden of er een dokter aan boord is. Als dat niet het geval is, bellen ze via een WIFI-verbinding met een arts die op de grond standby staat totdat het vliegtuig kan landen en de passagier naar een ziekenhuis kan worden gebracht. Als het vliegtuig over de oceaan vliegt, moeten ze de patiënt zo goed mogelijk helpen met assistentie vanaf de grond.

8. Turbulentie in het vliegtuig kan gevaarlijk zijn, maar zal nooit een vliegtuig doen neerstorten

Cabinepersoneel zal je aanraden riemen zoveel mogelijk om te houden - ook op een heldere, zonnige dag. Zelfs dan kan turbulentie vanuit het niks opzetten. Als je dan geen riem om hebt, kan hevige turbulentie ervoor zorgen dat je met je hoofd het plafond raakt met blauwe plekken, gebroken botten of erger tot gevolg. Turbulentie kan beangstigend zijn, maar zal nooit een vliegtuig doen neerstorten. Weet dat vliegtuigen zijn ontworpen om de extreemste turbulentie te doorstaan en de vleugels van een vliegtuig tot wel 90 graden kunnen buigen.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Cosmopolitan.com. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden