null Beeld

8x deze boeken moeten mee in je koffer

Heb jij je koffers al klaarstaan voor die welverdiende vakantie? Houd dit jaar extra ruimte vrij, want er zijn weer veel prachtige boeken die je gelezen móet hebben. 

Elselien van Dieren

1. De Amerikaanse Prinses - Annejet van der Zijl

null Beeld

Als je nog niet een van die 100.000 Nederlanders bent die De Amerikaanse Prinses verslonden heeft, dan moet je dit boek zeker in huis halen.

Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd – aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.


null Beeld

2. Pogingen iets van het leven te maken - Hendrik Groen

Het is geestig, optimistisch én realistisch. Want oud worden willen we allemaal, maar het zijn is een heel ander verhaal.

Hendrik Groen mag dan oud zijn (83 1/4 jaar), hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.

null Beeld

3. Grote kleine leugens - Lianne Moriarty

Over ex-mannen en nieuwe vrouwen, moeders en dochters, schoolpleinschandalen en leugens die we onszelf vertellen om te overleven.

Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het allergevaarlijkst zijn...

null Beeld

4. In een donker donker bos, Ruth Ware

Fan van Het meisje in de trein en Gone Girl? Dan zal dit boek van de Britse Ruth Ware je zeker bevallen.

Nora wordt, out of the blue, uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest van Clare, die ze al tien jaar niet heeft gezien. Is dit een kans om geesten uit het verleden voorgoed te begraven? Nora besluit te gaan, maar wat hooguit een ongemakkelijk feestje zou moeten zijn, eindigt in moord. Nora komt bij in het ziekenhuis, maar ze weet niet meer wat er is gebeurd - of wat ze heeft gedaan...

null Beeld

5. Ik kom terug – Adriaan van Dis

Een zéér terechte winnaar van de Libris Literatuurprijs 2015.

Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

null Beeld

6. Het Smelt - Lize Spit

Als dit nog maar het eerste boek van de 27-jarige Lize Spit is, dan kunnen we nog heel veel moois verwachten…

In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

null Beeld

7. Het afscheid van de tropen - Dinah Jefferies

In Nederland is deze van oorsprong Maleisische schrijfster nog onbekend, maar in het buitenland lopen ze met haar weg. Santa Montefiore is fan: “Mysterie, liefde, liefdesverdriet en vreugde – ik kon het niet wegleggen”.

Malakka, 1955. Lydia Cartwright komt van een bezoek aan een zieke vriendin thuis in een uitgestorven huis. De bedienden zijn weg, de telefoon geeft geen gehoor. Ook haar man Alec en hun twee dochters zijn verdwenen.

Wanhopig zoekt Lydia contact met de Britse districtsofficier, die haar vertelt dat Alec is overgeplaatst naar het platteland. Voor Lydia is dit een onbegrijpelijke beslissing. Waarom heeft hij niet op haar gewacht? Waarom heeft hij geen bericht voor haar achtergelaten? Een zoektocht door een door oorlog verscheurd land.

null Beeld

8. Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema

Dat reizen keihard werken is, bewijst deze schrijvende Floortje Dessing. Iris’ observaties doen je anders naar de wereld én naar relaties kijken. Leuk detail: haar moeder draagt standaard 2 horloges: 1 op de Nederlandse tijd en de ander op de tijdszone waar haar reislustige dochter verkeert.

Na een maandenlange reis door Oost-Afrika besluit wereldreizigster Iris Hannema op zoek te gaan naar het aardse paradijs. Zou het bestaan en waar? Ze doorkruist het blauw van de wereldkaart en bezoekt de eilanden in de Stille Oceaan, van de Salomonseilanden tot Hawaï. Op Vanuatu overleeft ze de verwoestende cycloon Pam, in Nieuw-Caledonië dreigt een rassenoorlog, in het Koninkrijk Tonga ontmoet ze de koning. In Fiji wordt ze beroofd en maakt ze de zwaarste zeereis ooit met tonijnvissers. Op Bora Bora blijkt haar campingeigenaar stervende en op een van de minuscule atollen van Tahiti vindt ze onderwaterliefde. Ze beschrijft wat ze er allemaal tegenkomt, en dat is niet in de laatste plaats: zichzelf.


LEES OOK:

BEKIJK OOK:

Zó past er meer kleding in je koffer:

Bron: Bol.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden