null Beeld

9 dingen die je alleen herkent als je uit Twente komt

Vertel je buiten Twente op maandagochtend dat je 'goed te pas' bent, dan word je waarschijnlijk met glazige ogen aangestaard. Dat soort uitspraken kent de rest van Nederland meestal niet. 

Daphne Dorgelo

Twentenaren: een apart slag volk. En daar zijn de mensen alleen maar hartstikke trots op. Nuchtere mensen, maar o zo gastvrij, met ondertussen een paar typische Twentse gewoontes en uitspraken:

  1. Good volk komt via de achterdeureGoede mensen komen achterom en dat is echt niet alleen maar in Brabant. Het is vooral 'donders' gezellig als er iemand op de koffie komt.
  2. "Doe dat raam even los!"Juist ja: ramen en deuren gaan niet open in Twente, maar los.
  3. Grolsch drinkenWant als je op bezoek bent in Twente, dan moet je Grolsch drinken. En op de welbekende keetfeesten wordt er ook nog weleens met bier gegooid door de 'sjikker'. Wie? De (dronken) jeugd.
  4. De otto aan de weg zettenNee hoor, een otto is geen auto, of een man, maar de container. Hoe die Twentenaren aan die naam komen? Er zit vaak een sticker met 'Otto' op de vuilnisbak en zoals je vast van veel Twentenaren gewend bent: ze houden het graag simpel. Oh en trouwens: de prullenbak heet in Twente de ton.
  5. Carbid schieten tijdens oudejaarsdagEen populaire vorm van vuurwerk voor mensen uit Twente. Met een melkbus 'onmeunig' harde knallen maken met een flesje bier in je hand. Eén en al gezelligheid.
  6. De koekjes zijn slofAls je de koektrommel niet goed dicht hebt gedaan, zijn de koekjes slof geworden.
  7. TukkersWant vaak worden we niet Twentenaren genoemd, maar Tukkers.
  8. "Waar kom jij weg?"Betekenis: "Waar kom jij vandaan?"
  9. Bakleverworst en krenteweggeAls je als Twentenaar ziet dat de bakleverworsten alweer in de schappen liggen, dan weet je dat de koude dagen eraan zitten te komen. En ook de krentewegge is niet te missen: een krentenbrood naar Twents recept. Proeven hoor!

Libelle's boswachter Hanne weet alles over de prachtige Twentse natuur:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden