null Beeld

9 dingen die je beter nóóit op social media kunt posten

Het is zo gezellig, je vrienden op Facebook laten weten wat je allemaal aan het doen bent. Toch is het belangrijk om alert te zijn.

Coks Donders

Natuurlijk ben je er vrij in om te plaatsen wat je wilt. Het is tenslotte jóuw leven. Maar dit zijn in ieder geval negen dingen die uit veiligheidsoverwegingen worden afgeraden om op social media te posten.

  1. Een winnend lotHeb je wat gewonnen met een kras- of een staatslot? Gefeliciteerd! Post in ieder geval geen blije foto van jezelf met je winnende lot, want iemand zou er zomaar met de gegevens van je gelukspapiertje vandoor kunnen gaan: zeker wanneer de barcode van je lot goed in beeld is.
  2. Klachten over werk of je baasHet klinkt zo logisch. Maar toch zijn er genoeg mensen die het wel doen: ongenoegen uiten over je baan, baas of collega's op social media. Er kunnen altijd klikspanen zijn die jouw geklaag doorgeven aan iemand die er beter niet van had kunnen weten en daarmee zet je een hoop op het spel. Gewoon niet doen dus.
  3. Je huisadresTja, je weet maar nooit wat mensen in hun hoofd halen. Op het moment dat een vriendin op je tijdlijn vraagt waar je nu woont en jij zegt "de Mozartstraat, tegenover de kerk!", dan weet iedereen opeens dat jij in de Mozartstraat tegenover de kerk te vinden bent. Op zich geen lekker idee, toch?
  4. Je paspoort of rijbewijsIedereen heeft weleens een foto van een paspoort of een rijbewijs voorbij zien komen op social media. Van die ene vriendin die op vakantie gaat, of je buurjongen die zijn rijbewijs heeft gehaald. Nooit doen, want dat is erg fraudegevoelig. Mensen kunnen zo met je gegevens aan de haal gaan!
  5. VakantieplannenDe klassieker: "Wij zijn drie weken in Spanje!" Je komt terug en je huis is leeg. Er zijn genoeg inbrekers die Facebook afgaan om te kijken waar ze rustig en op hun dooie gemakje een huis leeg kunnen halen terwijl de eigenaren nietsvermoedend op vakantie zijn.
  6. (Te veel) informatie over je (klein)kinderenDie grappige foto waar je (klein)zoon in z'n broek heeft geplast kan zomaar nog op het internet zwerven als hij 25 is en op zoek is naar een baan. En dat terwijl hij geen controle heeft over die foto.
  7. Gekopieerde statusupdatesCheck eerst goed of die leuke winactie wel écht een winactie is. Je zou zomaar phishingberichten kunnen verspreiden.
  8. "Morgen om 20:00 uur ben ik bij de première van de nieuwe film met Barry Atsma!"Echt héél erg leuk dat je naar die première mag, maar hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij je vakantieplannen: iemand doorgeven op welke tijd je wáár precies bent is soms vragen om problemen. Criminelen zouden in de tussentijd maar zo kunnen inbreken bijvoorbeeld.
  9. Intieme foto's van jezelfHet zou je maar gebeuren, je stuurt een intieme foto van jezelf naar je partner en je account wordt gehackt. Of je relatie wordt verbroken, of je stuurt hem per ongeluk naar iemand met dezelfde naam. Niet doen!

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.Bron: indy100. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden