null Beeld

9 gewoontes van mensen die nooit hun huis hoeven opruimen

Iedere dag thuiskomen in een opgeruimd huis betekent niet dat je hoeft samen te wonen met een huishoudster. Door jezelf (en de rest van het gezin) deze gewoontes aan te leren, word je huis een oase van rust en reinheid.

  1. Ze hangen iedere avond hun kleding opHet is verleidelijk om 's avonds je kleding op een stoel in een hoekje te gooien als het bed lonkt. Neem toch een paar seconden de tijd om je kleren in de wasmand te leggen, op te vouwen of op te hangen. Zo word je de volgende dag een stuk fijner wakker en hoef je niet door de hele kamer sokken te verzamelen als je een wasje wil draaien.
  2. Ze bezitten geen reservespullenWat moet een mens met 6 scharen, 3 kaasschaven en 12 dekbedovertrekken? Als je het niet nodig hebt, gooi of geef het dan weg. Scheelt je zeeën ruimte.
  3. Ze houden het papierwerk tot een minimumOude kranten, tijdschriften, folders die weken op het aanrecht blijven liggen; het oogt allemaal heel onrustig. Bedenk een goed opbergsysteem voor belangrijke papieren en digitaliseer zoveel mogelijk (je kunt de telefoonrekening bijvoorbeeld ook via de mail opvragen).
  4. Ze halen een doekje over ieder oppervlak na gebruikLaten we eerlijk zijn: hoe vaker je het bijhoudt, des te minder werk je er uiteindelijk aan hebt. Typisch geval kleine moeite, groots resultaat. Van schimmel-, vet- en etensvlekken knapt immers geen enkel huis op.
  5. Ze gooien hun bed niet vol met extra kussens en dekensIn interieurbladen ziet het er altijd prachtig uit, zo'n rijk opgemaakt bed met een hoop kussens en plaids; maar ga dat maar eens iedere dag opnieuw arrangeren als je uit bed stapt. Inderdaad: dat doe je waarschijnlijk niet. Beperk het aantal kussens tot een minimum; des te minder er op te maken valt, des te minder tijd het je kost. En des te opgeruimder het oogt.
  6. Ze bergen jassen en schoenen opBij thuiskomst meteen de jas over een stoel slingeren en schoenen laten staan waar je ze hebt uitgeschopt; het komt in de beste huishoudens voor. Maar erg opgeruimd is het niet. Leer jezelf aan meteen de jas aan de kapstok te hangen en schoenen weg te zetten in een schoenenkastje. Dat scheelt ook weer als je 's ochtends gehaast op zoek bent naar dat ene paar.
  7. Ze laten de vaat niet opstapelenDit kan je zelf ook bedenken; iedere dag even een paar bordjes afwassen kost je minder tijd dan aan het eind van de week de hele berg vaat wegwerken. Een afwasmachine is natuurlijk helemaal ideaal; meteen erin zetten en geen haan die er naar kraait. Juist in een kleine keuken.
  8. Ze leggen spullen terug waar ze vandaan komenIedereen heeft wel zo'n plek in huis die een verzamelplaats vormt voor de meest uiteenlopende spullen die geen duidelijke bestemming hebben. Sleutels, tijdschriften, ongeopende post, speelgoed; dat werk. Orden de boel en leg dat soort spullen waar ze horen – of bedenk een plek als die er nog niet is.
  9. Ze poetsen en stofzuigen regelmatigPer week 2 tot 3 keer even een doekje door het huis en bepaalde plekken stofzuigen werkt fijner dan in het weekend het hele huis in één keer schoonmaken. Er zijn immers wel leukere activiteiten te bedenken op je vrije dag, nietwaar?

LEES OOK: OPRUIMEN? DOE DEZE 9 DINGEN VANDAAG NOG WEG

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Bart Brussee

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden