null Beeld

9 x deze buitenplanten groeien fantastisch in het najaar

De herfst is begonnen en dat betekent dat we nú het beste nieuwe kanjers kunnen planten, zodat we in de winter wat groens hebben in de tuin. Lees hier over 9 buitenplanten die in de kou ook uitstekend de tuin sieren.

Tessa Heinhuis

In de winter zijn er gelukkig nog genoeg bomen, planten en struiken die de boel opfleuren.

Daar word je straks blij van

Maar de meeste van die toppers kun je het beste nu alvast in de grond zetten: dan heb je over een aantal weken als het buiten écht koud en grauw is, nog wat gezelligs om naar te turen.

1. Hulst

null Beeld

De gewone of scherpe hulst Ilex aquifolium is een groenblijvende, sterk vertakte, meestal vrij stijf omhoog groeiende heester of zelfs boom. De bessen zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin.

2. Portugese laurier

null Beeld

De Portugese laurier is een ijzersterke struik. Hij heeft de hele winter groen blad met rode stelen. Een opvallende plant die ook prima gebruikt kan worden als lage haag. De uiteindelijke hoogte is 125 cm. In tegenstelling tot veel andere laurierkersen is deze soort wél smal te houden. Snoei hem twee keer per jaar, in mei en in augustus.

3. Aardbeienboom

null Beeld

De aardbeienboom is een wintergroene struik die ongeveer 150 cm hoog wordt. Hij bloeit in het voorjaar met witte bloempjes, gevolgd door rode vruchten die op aardbeien lijken in het najaar (eetbaar, maar niet echt lekker). Zet ‘m op een beschutte plek.

4. De Prunus (Winterbloeiende kers)

null Beeld

De Prunus heeft groen blad, dat in de herfst verkleurt naar oranje/geel. De bloemen verschijnen vaak al als de boom nog volop in het blad zit. Maar ze vallen veel beter op als al het blad gevallen is en de bloemen mooi afsteken tegen het kale hout. De bloei gaat de hele winter door. Bij vorst staat de bloei even stil, maar zodra de vorst voorbij is, worden er weer nieuwe knoppen gevormd. Eventueel kunnen er takken gesnoeid worden om binnen in een vaas te zetten. Als het mee zit duurt de bloei van oktober tot ver in februari.

5. Winterviool

null Beeld

De winterviool zal ondanks sneeuw en vorst bloemen blijven produceren. Tijdens een flinke vorstperiode stort het plantje volledig in, maar zodra de dooi zijn intrede doet, komt de winterviool weer fier overeind en bloeit weer vrolijk verder. De violen moeten niet in de volle zon aangeplant worden. Het gezellige plantje is te krijgen in tal van kleuren: licht en donkerblauw, wit, roodachtig, geel en oranjegeel.

6. Winterheide

null Beeld

Winterheide kan als geen ander tegen kou en weinig zon. Deze heide bloeit in de winter tot aan de lente en is verkrijgbaar met rode, paarse, witte of roze bloemen. Winterheide heeft weinig onderhoud nodig - hier hoef je dus geen groene vingers voor te hebben. Sfeervol in de grond, hoewel ze in potten net zo leuk staan.

7. Randjesbloem

null Beeld

De randjesbloem is de hele winter groen en doorstaat de vorst. Hij bloeit in april - maar in de winter zijn zijn bladeren prachtig groen-wit.

8. Skimmia

null Beeld

De Skimmia japonica vormt rode bloemknoppen in grote pluimen die de hele winter kleur geven aan de tuin. Hij verspreidt in het voorjaar een zoete geur die doet denken aan lelietjes-van-dalen. De Skimmia kan tot anderhalve meter hoog worden en houdt een afgeronde, bossige vorm.

9. Hamamelis

null Beeld

De bloeitijd van de Hamamelis is van december tot maart en de geurende bloemen groeien met groepjes van twee tot vier dicht bij elkaar aan de kale takken. Iedere bloem op zich heeft vier roodbruine tot purperkleurige bladeren en (gele) meeldraden. Er kunnen enkele groepjes bloemen aan de takken groeien, maar de hele struik kan ook vol bloemen zijn. Ze zijn winterhard ook bij strenge vorst. Bij kou, mist of regen krullen de blaadjes zich ter bescherming op, maar zodra het buiten warmer wordt strekken ze zich weer uit.

Bron: Tuinieren. Beeld: iStock/ Twitter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden