null Beeld

9x de mooiste non-fictie boeken voor op je verlanglijstje

Ben jij zo iemand die alles al heeft? Een boek is altijd goed! Wij zetten de leukste, mooiste en meest indrukwekkende non-fictie boeken dit dit jaar verschenen voor je op een rij. 

Online redactie Libelle

null Beeld

1. Oorlogskinderen - Coen Verbraak

Ze moesten onderduiken, leefden in angst omdat hun ouders deelnamen aan het verzet, hadden foute ouders of waren kind van een Duitse soldaat; in Oorlogskinderen tekent Coen Verbraak de verhalen op van mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt en die hun leven lang met de schaduw van de bezetting hebben geleefd. Verbraak vertelt over hun oorlogservaringen, maar beschrijft ook hoe die belevenissen in hun verdere leven een rol hebben gespeeld. Werden ze door het verleden achtervolgd? Spraken ze erover met hun kinderen, of werd de oorlog juist verzwegen? En speelt het oorlogsverleden weer op nu ze ouder worden? (Thomas Rap, €19,99).

null Beeld

2. De wilde stilte - Raynor Winn

Dit is het vervolg op Het Zoutpad, het indrukwekkende debuut van de Britse Raynor Winn. Samen met haar man Moth had Raynor een oude boerderij in Wales omgebouwd tot een goedlopende bed & breakfast, maar dan raken ze in een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal én krijgen te horen dat Moth een ongeneeslijke ziekte heeft. Ze hebben nog maar weinig tijd en nemen een impulsief besluit: ze gaan het South West Coast Path lopen, een tocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht in een bijzondere ontdekkingsreis. De wilde stilte gaat over hun leven ná het pad, terug in de bewoonde wereld. En dat is best wennen... (Uitgeverij Balans, €22,99)

null Beeld

3. En toen vonden ze mijn vader - Andreas Jonkers

Andreas Jonkers zag zijn vader precies drie keer: één keer levend, één keer opgebaard en één keer bij de begrafenis. Zijn vaders lichaam vertoonde tweeënveertig messteken toen het werd gevonden op een talud in Amsterdam-Oost. Andreas groeide, zoals zoveel kinderen, zonder vader op. Nooit had hij de behoefte te weten wie zijn vader was, waarom hij zo gruwelijk aan zijn einde was gekomen en wie dat had gedaan. Tot hij zelf een kind kreeg. Toen werden de vragen prangender dan ooit. Wat was er met zijn vader gebeurd? Wat voegt een vader eigenlijk toe? En hoe word je een vader als je er nooit een hebt gehad? (De Bezige Bij, €21,99)

null Beeld

4. Het geschenk - Edith Eger

De Hongaarse Edith Eva Eger was 16 toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct vergast en Edith werd gedwongen om voor Josef Mengele te dansen. Ze overleefde het ternauwernood. In haar boek De Keuze deelt Eger - die later in Amerika een gevierd psycholoog werd - haar oorlogsherinneringen en de verhalen van mensen die zij sindsdien heeft geholpen. In Het Geschenk gaat ze dieper in op hoe je de slechtste momenten in je leven kunt zien als je beste leermeester, en vrijheid te vinden door de kracht die erin zit (Lev., €18,99).

null Beeld

5. De meeste mensen deugen - Rutger Bregman

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In De meeste mensen deugen verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede? (De Correspondent, €25)

null Beeld

6. Negentig - Corinne van der Velden

Journalist Corinne van der Velden neemt je in Negentig mee op een trip down memory lane door de populaire cultuur van de jaren negentig. Roos en Arnie, Sabine en Bart, Catherine Keyl, Carry Slee, je eigen Sims: wie herinnert ze zich niet? En wat te denken van nummers als ‘Never alone’, ‘Have you ever been mellow’, ‘Coming home’ en ‘Vijftien miljoen mensen’? Maar Van der Velden focust niet alleen op nostalgie, ze kijkt ook met een kritische blik het decennium. Was het een onbezorgde, optimistische tijd, waren we argeloos naïef, was het de meest hebberige tijd in de geschiedenis? (Atlas Contact, €19,99).

null Beeld

7. De crèche - Elle van Rijn

Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de 17-jarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt. De crèche is het verzetsverhaal van jonge, moedige vrouwen die in wrede omstandigheden moeten beslissen over leven en dood. Betty Oudkerk overleed in juni van dit jaar op 96-jarige leeftijd (Hollands Diep, €22,99).

null Beeld

8. De langste adem - Arielle Veerman

De plotselinge dood van Joost Zwagerman in 2015 was niet alleen een schok voor het brede publiek dat de schrijver kende, ook familie en vrienden werden erdoor overvallen. Voor Arielle Veerman, die bijna twintig jaar met Joost getrouwd was en drie kinderen met hem kreeg, betekende zijn dood na hun scheiding het slot van een jarenlang conflict. In De langste adem beschrijft ze hoe ze hoorde dat hij was overleden, de dagen die erop volgden, het openbare afscheid, de begrafenis en ten slotte het bezoek aan het lege huis dat de schrijver achterliet. Maar ook memoreert ze de beslissende momenten in hun relatie: hun vriendschap op de middelbare school, de hereniging in 1991 na haar lange verblijf in het buitenland en hun leven samen in Amsterdam (Prometheus, €19,99).

null Beeld

9. Nederland onder het systeemplafond - Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van den Burg

In ‘Nederland onder het systeemplafond’ brengt Marcel van Roosmalen samen met Jan Dirk van der Burg, fotograaf des vaderlands, Nederland onder het systeemplafond in beeld. Met droogkomische reportages schetsen ze een prachtig beeld van ons land. Want iedereen zit weleens onder een systeemplafond, of je dat nou wilt of niet. (Atlas Contact, €27,50)

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden