null Beeld

9x dit wist je nog niet over ons kikkerlandje!

Nederland is misschien niet zo groot, toch valt er heel veel over te vertellen. Wist jij dit bijvoorbeeld al?

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met Noordhoff Uitgevers

Hutjemutje of alle ruimte

De meeste inwoners per vierkante kilometer wonen in Zuid-Holland: 1.283 personen. In Drenthe hebben mensen juist de meeste ruimte, daar wonen maar 185 mensen per vierkante kilometer.

Zoeffff!

Zeeland heeft maar weinig asfalt om van a naar b te komen: 70 kilometer aan autosnelweg. Ter vergelijking; Noord-Brabant heeft maar liefst 492 kilometer aan snelweg om overheen te scheuren.

Fietstochtje gepland?

Vermijd de Keutenberg bij Schin op Geul als je een lekker relaxt stukje wilt fietsen. De weg op deze berg loopt met 22% het allersteilst omhoog van alle 'bergen' in Nederland.

null Beeld

Ik geef je een roosje, mijn roosje

Het gebied rondom Lisse, in Zuid-Holland, wordt traditioneel de Bollenstreek genoemd. Gek genoeg heb je in de kop van Nóórd-Holland veel meer bloembollenvelden.

Eitje erbij?

Barneveld is het pluimveecentrum van Nederland: er wonen daar 60 keer zo veel kippen als mensen!

Grootste van de wereld

Eén van de grootste kunstmatige eilanden ter wereld ligt gewoon in Nederland; de Flevopolder. Deze is enkel met bruggen aan het vaste land verbonden.

Gasselter...wat?

In Drenthe ligt het dorp met de langste, als één woord geschreven, plaatsnaam: Gasselterboerveenschemond.

Doe mij maar een brief

De 'hoogste' postcode van Nederland vind je in Stitswerd, Groningen. Daar is de postcode 9999 XX. De 'laagste' postcode van Nederland is 1000 AA - de postcode van een blok postbussen in het hoofdpostkantoor van Amsterdam.

Safari in eigen land

Voor de Big Five hoef je helemaal geen ticket naar Afrika te boeken, in Nederland hebben we er ook 5. De Nederlandse top-5 bestaat uit de grijze zeehond, het edelhert, het wilde zwijn, de ree en de bever. Die laatste is een tijdje weggeweest, maar komt nu weer in het wild voor.

null Beeld

Hét cadeau voor in de schoen of onder de kerstboom

Dit en nog heel veel meer is terug te vinden in de speciale kinderatlas De Bosatlas van Nederland Junior. Met een tour langs alle provincies en via allerlei thema’s - van bodemschatten tot vrije tijd - maken kinderen een spannende ontdekkingsreis door eigen land. Hét cadeau voor in de schoen of onder de boom!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden