null Beeld

Actrice Carly Wijs: “Ik had mezelf nooit als alleenstaande moeder gezien”

Carly Wijs (49) werd pas echt bekend bij het grote publiek door haar rol van Tamar in 'Divorce'. Maar ze schrijft ook: haar boek 'Het twijfelexperiment' is net uit. Een gesprek over een paar van de vele andere rollen in haar leven: als vrouw en alleenstaande moeder. 

Online redactie Libelle

VROUW

"In het verleden heb ik natuurlijk relaties gehad, ik ben ook getrouwd geweest. Hoe groter de strijd, hoe spannender ik het vond. Ik moet er nu niet meer aan denken! Zo'n man voor wie ik enorm moet vechten? Ik begin er niet meer aan. Ik wil een man die net zo veel van mij houdt als ik van hem. Met het klimmen der jaren heb ik gelukkig meer zelfrespect gekregen. Vroeger dacht ik: wie vindt mij nou leuk? Nu denk ik eerder: vind ik jou wel leuk genoeg? En dus ben ik alweer een tijdje alleen, wat ook prima is."

Vermoeiend

"Het is sinds Godfried er is weleens gebeurd dat ik een vriend had. In eerste instantie vind ik dat fantastisch, maar als het na een tijdje niet meer allemaal vanzelf gaat, heb ik er meteen genoeg van. Ik kan het niet meer opbrengen om ontzettend mijn best voor iemand te doen. Als ik vroeger een nacht had liggen wachten totdat de man in kwestie belde, dacht ik: wow, ik lééf! Nu vind ik dat vooral vermoeiend. Ik wil het gewoon leuk hebben."

LEES OOK: PAULIEN CORNELISSE OVER BEVALLEN EN HET MOEDERSCHAP

MOEDER

“Tijdens mijn huwelijk wilde ik al moeder worden, maar het lukte niet. En toen bleek ik op mijn 38e na een korte relatie ineens zwanger te zijn. Toen ik dat huilend vertelde aan een vriendin met wie ik veel gedeeld had over onze ongewenste kinderloosheid, viel zij even stil. Daarna zei ze: 'O wat erg, je kunt het niet houden.' En meteen daar achteraan: 'O nee, maar je kunt het óók niet laten weghalen!' Zo voelde het precies: ik kon het niet houden, ik kon het niet laten weghalen. Allebei."

Een kloppend hartje

"En toen kreeg ik een miskraam. Probleem opgelost. Op weg naar de nacontrole een paar weken later zeiden de vriendin die mee was en ik tegen elkaar hoe fijn het was dat het zo was afgelopen: 'Je moet er toch niet aan denken, een baby krijgen in je eentje?' Even later op de tafel bij de gynaecoloog bleek ik toch nog steeds zwanger te zijn! Zodra ik dat hartje hoorde kloppen, was ik alleen maar blij. Het kwam niet uit, ik had mezelf nooit als alleenstaande moeder gezien, maar het was goed. Na de bevalling belandde ik op de meest intense roze wolk die er maar bestaat."

Voor- en nadelen

"Het moederschap is het mooiste wat me is overkomen. Dat ik het in mijn eentje doe, heeft voor- en nadelen. Het is fijn dat ik nooit hoef te overleggen, maar daar staat tegenover dat ik ook alles alleen moet regelen. Dat is soms zwaar, zeker omdat ik zo'n onregelmatig leven leid. De relatie met de vader van mijn zoon was al voorbij toen ik zwanger bleek te zijn. 'Ik neem de verantwoordelijkheid, geen probleem,' heb ik tegen hem gezegd, 'als jij mee wilt doen, is dat hartstikke fijn, maar voel je niet verplicht.' Ik bedoelde daarmee dat hij zich niet verplicht hoefde te voelen tot een bijdrage aan de dagelijkse zorg, niet dat hij helemaal geen contact zou hebben met zijn kind! Dat kwam eerlijk gezegd niet bij me op. Ik begrijp er helemaal niks van dat hij nooit van zich laat horen, maar ik groei mee met de manier waarop mijn zoon er tegenaan kijkt. Na jarenlang van tevergeefs contact zoeken, is hij nu in een fase waarin hij een beetje kwaad is. Het lijkt mij een gezonde reactie. Dat heb ik liever dan dat hij denkt: natuurlijk wil mijn vader mij niet zien, want ik ben ook niet leuk. Mijn angst om niet goed genoeg te zijn, heeft Godfried gelukkig niet geërfd."

Meer Carly? In Libelle 21, 13 mei in de winkel, lees je ook over haar 'rollen' als dochter, schrijfster, actrice en Molenbeekse.

PS. Carly's boek ligt nu in de winkel.

null Beeld

LEES OOK:

Tekst Liddie Austin. Fotografie: Esmee Franken

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden