null Beeld

Afscheid nemen en verlies verwerken

onze Commerciële Redactie

Afscheid nemen van een overleden dierbare is niet makkelijk. Vooral als het gaat om een familielid of een dierbare vriend. Dan kan het troost bieden om op een mooie manier afscheid te nemen. Een afscheid waar je later met een goed gevoel op terug kunt kijken. En natuurlijk op de manier waarop de overledene het zou hebben gewild.

Goed voorbereidVeel mensen die weten dat het einde nadert, kunnen nog op papier zetten hoe zij hun afscheid voor zich zien: een crematie of begrafenis, met alleen familie en vrienden. Met een glaasje port met oude kaas. Of alleen een afscheidsdienst, met veel klassieke muziek en hooguit twee sprekers…

Nabestaanden van iemand die onverwacht overlijdt en die vooraf nooit heeft nagedacht over zijn of haar afscheid, worden geconfronteerd met een extra opgave: zij moeten keuzes maken om het afscheid in te vullen. Iedereen wil op dat moment maar één ding: een mooi, waardig en passend afscheid.

Het juiste moment

Wat is passend? En wanneer denk je erover na? Als je vol in het leven staat, plannen maakt en blaakt van gezondheid, schuif je dit soort vragen liever voor je uit. Toch is het een goed idee om juist eens stil te staan bij je eigen afscheid. Aan welke crematie, begrafenis of afscheidsdienst heb je – ondanks alle emoties – positieve herinneringen en denk je: ‘zo zou ik het ook wel willen’? Probeer eens op te schrijven hoe je je eigen afscheid voor je ziet. Een lievelingsnummer dat gespeeld moet worden, een mooi gedicht dat voorgelezen moet worden, een bepaalde begraafplaats. Dat kan confronterend zijn maar de gedachte dat je op deze manier nabestaanden straks veel rust geeft omdat ze weten wat jouw wensen zijn, is heel prettig.

Gratis online cursus

Cremeren of begraven? Groots of juist heel intiem? Met bloemen en bezoek? Een simpele rouwkaart of een kaart met een tekening van de jongste kleindochter? Muziek? Sprekers? Er zijn zo veel dingen die op je af komen, tijdens deze verdrietige periode. Samen met Uitvaartorganisatie Yarden ontwikkelde Libelle Academy een gratis online cursus die helpt bij alles wat komt kijken bij afscheid nemen van een dierbare én bij het op een rij zetten van je eigen wensen. Want afscheid nemen is heel moeilijk.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden