null Beeld

Agnes (56) werd gek van haar ontslagen man

Agnes had een gelukkig huwelijk, tot haar man ontslagen werd en plotseling iedere dag thuis was. 

online redactie Libelle Daily

"Gék kon hij me maken. Het was soms zo erg dat de tranen in mijn ogen sprongen. Dan ging ik maar even de deur uit om weer tot mezelf te komen. Na zijn ontslag was mijn man Wim opeens altijd thuis, terwijl ik gewend was daar het rijk alleen te hebben. Hij ging zich bemoeien met álles wat ik deed, en dan vooral met de gewone, kleine klusjes in het huishouden. Hij wist beter hoe de ramen moesten worden gelapt, zelfs in welke volgorde ik het beste kon stofzuigen."

Overhemden strijken

"Ergens begreep ik zijn gedrag wel. Hij heeft zijn hele leven met veel plezier gewerkt en kan helemaal niet tegen niets doen. Een nieuwe baan vinden, dat lukte op zijn leeftijd niet meer. Financieel redden we het wel, maar dat nutteloze gevoel knaagde aan hem, maakte hem stikchagrijnig. En dat kreeg ik over me heen. Ik had met hem te doen en liet hem een beetje betijen, maar na een half jaar was bij mij de koek echt op. Toen hij me op een dag wéér ging vertellen hoe ik zijn overhemden het beste kon strijken, knapte er iets in mij. Ik heb hem naar z’n hoofd geslingerd dat hij het dan zelf maar moest gaan doen. En dat ik de sfeer in huis spuugzat was. Ik ben vertrokken en de hele dag weggebleven, ik kon het niet meer aan."

LEES OOK: DE VRIEND VAN MANON (44) BLEEK EEN NARCIST

Eigen gang

"Achteraf denk ik dat het eerder tot een uitbarsting had moeten komen. Het heeft hem echt wakker geschud, hij besefte ineens dat ik niet alles pikte. Nu, een jaar later, heeft hij nog steeds wel eens dagen dat hij chagrijnig is. Maar over het algemeen hebben we het weer gezellig samen. Eigenlijk zelfs fijner dan toen hij nog werkte. Hij helpt mee in huis en laat mij mijn eigen gang gaan. Hij wilde altijd al een schuur bouwen achter in de tuin en heeft daar nu zijn project van gemaakt. Bovendien komen we eindelijk toe aan al die dingen die we altijd al wilden doen, maar waarvoor we nooit tijd hadden. We bezoeken andere steden, maken wandelingen en passen samen op ons eerste kleinkind. Deze zomer zijn we maar liefst vier weken op vakantie geweest. Zijn ontslag zien we nu maar als een vervoegd pensioen. We zeiden laatst tegen elkaar: 'elk nadeel heeft inderdaad z’n voordeel'."

Interview: Marloes Keizer. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden