Agnes 31 Beeld Privé
Agnes 31Beeld Privé

Column

Agnes: “Ben ik niet veel te jong om in de overgang te zitten?”

Redactie

Ze is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Agnes Hofman (41) woont in Lissabon met zoon T. (21). Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Badend in het zweet werd ik midden in de nacht wakker, met een enorm droge mond. Met buikkrampen. En hinderlijk droge ogen...

Heftig ongesteld

“Ik heb Covid, hoor”, jammerde ik tegen mijn zoon T. die ’s ochtends zijn hoofd om de deur van mijn slaapkamer stak.

“Vast niet”, mompelde hij. Om van het gezeur af te zijn – het was ook zijn zondagmorgen – bestelde hij online een coronatest, die een half uur later werd bezorgd. Die bleek gelukkig negatief. Wat kon het dan zijn? Ik had niks geks gegeten, geen kou gevat en me ook niet overdreven ingespannen. Juist niet, want ik was al ruim een week heftig ongesteld. Ik telde. Ja... zeker een dag of acht. Dat is voor mijn doen enorm lang, omdat het doorgaans met vier dagen wel bekeken is.

Overgang

“Het lijkt wel of ik in de overgang zit”, grapte ik. Maar terwijl ik die woorden uitsprak, ging er een schok door me heen; namelijk het besef dat dit dus heel goed zou kunnen. Ik vond online een test om in te vullen; vaker hoofdpijn? Check! Wisselende stemmingen? “Hier moet je zeker ‘ja’ aanvinken”, knikte T. die over mijn schouder meekeek. Haarproblemen? Inderdaad, de krullen onder mijn pruik voelden veel droger aan dan normaal. Ook heb ik moeite om me echt te concentreren... En ondanks dat ik veel minder snoep dan voorheen, val ik geen grammetje af.

Halve eierstok

Is het verval nu echt begonnen? Ik ben weliswaar pas 41, ik heb ook nog maar een halve eierstok. Die andere is verwijderd. Eigenlijk wilde de dokter ze er tien jaar geleden allebei uithalen, samen met een tumor, maar vanwege mijn leeftijd besloot ze een eentje te redden. Soort van. Daardoor werd ik nog gewoon ongesteld en hield ik mijn hormoonhuishouding redelijk onder controle. Wel moest ik rekening houden met een vervroegde overgang. Iets waar ik natuurlijk nooit meer aan heb gedacht. Want ik was gezond en had geen klachten. Tot nu dus.

Chagrijn

“Is hysterie ook een van de symptomen?”, plaagde T. De ploert! Het rare is echter dat ik de klachten op zich niet eens zo lastig vind, op mijn hevige menstruatie na. Het is meer ’t idee van De Overgang: iets dat ik associeer met oude chagrijnige vrouwen met haar op de kin en epische opvliegers. Daar kan ik me niet mee identificeren, op het chagrijn na dan.

Toegeven

Een rondje Whatsapp onder mijn vrouwelijke veertig- en vijftigpluscontacten – op zoek naar lotgenoten – leverde niets op; “Nee hoor, ik nog niet. Succes!” Zou het? Of kampt De Menopauze met een chronisch imagoprobleem en wil niemand het toegeven? Laat ik het dan maar doen: ik ben Agnes, ik ben 41 en zit waarschijnlijk in de overgang. Dat betekent naast alle ongemak ook shoppen voor een handwaaier, koude drankjes drinken en ongegeneerd lang badderen met kruidige olie. Bring it!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden