null Beeld Privébezit
Beeld Privébezit

Column

Agnes: “Het pijnlijke kwartje viel: mijn vriendin zit in een foute relatie”

Agnes Hofman

Ze is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Agnes Hofman (41) woont in Lissabon met zoon T. (22). Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Ze was bijna een te laat, mijn vriendin J. Niet zozeer omdat haar dag uitliep, maar omdat haar vriend L. net voor ze vertrok serieus met haar wilde praten. Hij was beledigd omdat hij niet mee mocht om een avondje te drinken op mijn balkon. “Het is gewoon girls’ night,” had ze naar waarheid gezegd.

Toetje

Sterker nog, ik zat weliswaar fris gedoucht maar volledig make-uploos in mijn satijnen pyjama op haar te wachten. Het is dus niet zo dat we wild gingen stappen of dat ik een roedel mannelijke strippers had geboekt. Was het maar zo’n feest. “Sorry”, zei ze bij binnenkomst. “L. is soms een beetje onzeker.” Ik haalde mijn schouders op en was allang blij dat ze er was. Nu wat te eten bestellen en de fles ijskoude witte Port kon eindelijk open. “Wat zullen we doen?” vroeg ik. “Pizza of pasta?” Ze zuchtte diep. “Het maakt me niet uit. Als ik maar een lekker toetje voor L. meeneem. Daar had hij om gevraagd, maar geen idee waar hij straks trek in heeft.”

Haar stem klonk nerveus. Te nerveus. En zag ik een licht trillend lipje? Waarom was J. bang dat ze het verkeerde toetje mee zou nemen? Waarom was het al weken een gedoe om een afspraak te maken? Omdat L. steeds last minute plannen voor hen samen maakte, die vaker dan niet toch weer werden gecanceld. En niet alleen bij mij. J. kwam amper nog buiten voor zichzelf. L. wil haar namelijk altijd om zich heen hebben. Zelfs bij zakelijke meetings, waarbij ze de enige plus 1 is. Ik vond dat in het begin wel leuk en romantisch, mijn vriendin als de ultieme trophy girlfriend. Maar het begon haar op te breken. Die twee uur had ze ook aan haar eigen online business kunnen besteden. Of aan een lunch met een van haar vriendinnen. Ze haalde er voor zichzelf niets uit. En als ze eenmaal alleen was, zoals nu met mij, zat ze ruim een kwartier voor hem door takeaway ijssalons te scrollen op haar telefoon.

Foute boel

En zo viel vrijdagavond bij mij het pijnlijke kwartje: mijn vriendin zit in een foute relatie. Nee, het is niet zo dat hij haar slaat, of dat hij niet goed voor haar zorgt. Maar hij is haar als een verlengstuk van zichzelf gaan zien. Ze kleedt en gedraagt zich zoals hij dat wil. Spendeert iedere vrije minuut met hem, terwijl zij dat eigenlijk helemaal niet wil. En zelfs als ze, tegen zijn zin, niet samen zijn, beheerst hij haar gedachten. Al gaat het maar over zoiets triviaals als een toetje. En dat heeft niets met zijn onzekerheid te maken, maar meer met bezitterigheid. Het is toch normaal in relaties dat je elkaar juist wat tijd apart gunt. Het feit dat hij haar wil isoleren, omdat ze eigenlijk niet solo met mensen af mag spreken, neigt naar narcistisch gedrag van zijn kant.

“Denk je dat L. pistache en caramel kan waarderen?” vroeg ze hoopvol. Ik knikte: “Ik denk dat hij daar dolblij mee is.” Ze lachte breed. Maar niet van geluk, of van blijdschap om bij mij te zijn. Ze was vooral opgelucht omdat ze dacht dat ze het juiste voor L. had gedaan. Ik beet op mijn lip. Dit was niet het juiste moment voor een interventie. Maar die gaat er wat mij betreft absoluut komen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden