null Beeld

Agnes Hofman: “Meghan had zoveel kunnen doen op het gebied van racisme”

Agnes Hofman (41) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met zoon T. (21). Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden. Dit keer schrijft ze over Meghan Markle en racisme.

Julie Smits

Stel… ik werk bij een groot bedrijf, waar ik vol enthousiasme heb gesolliciteerd. Ik wist vooraf dat het een traditionele organisatie is, met weinig ruimte voor verandering. Maar vanwege de status staat het heel goed op mijn cv. Al blijf ik er maar een jaar of twee. Maximaal drie. Dat is het perfecte opstapje voor de rest van mijn carrière. Sterker nog, ook al ga ik na 72 werkdagen weg bij dat vreselijke bedrijf, dan laat ik de jobtitel gewoon lekker op mijn nieuwe visitekaartje staan. En wil ik nog steeds gebruikmaken van hun company creditcard. Oh, werkt het niet zo? Want dat is toch precies wat Meghan Markle momenteel doet?

Harry en Meghan

Geloof me, niemand was zo blij als ik toen Harry zijn verloving met Meghan aankondigde. Ik kende haar uit Suits, waarin ze een bijrol had; goed lijfje, mooie tanden, geweldige garderobe. En dol op de roem, dat zag je duidelijk bij iedere red carpet-foto: "All eyes on me, please". Destijds vond ik dat een groot voordeel. Je moet het namelijk vooral ook leuk vinden om prinses te zijn, anders houd je het op de lange termijn niet vol. Zij vond het enig, Harry was dolgelukkig en ik was blij met wat meer kleur in de Britse koninklijke familie. Net als de meeste mensen, overigens. Waar het mis ging? Voor mij bij het huwelijk al.

Zoon Archie

Waarom zaten Oprah Winfrey en George Clooney – die later toegaf dat hij het stel nooit eerder had ontmoet – vooraan, en was Meghan’s familie niet uitgenodigd? Ook niet de ooms en tantes van haar moeders kant, die al die tijd discreet hebben gezwegen? De celebrity babyshower – gesponsord door een koffermerk – vond ik royal onwaardig. De geboorte van Archie te mysterieus. In Afrika tussen de AIDS-wezen huilen dat je het zo zwaar hebt als Hertogin, vond ik ongepast. En de rechtszaken vooral een manier om de media te dwingen om positief te schrijven.

Volgens mij gaat het namelijk niet per se om privacy, maar om controle over hun imago. Want dat imago is nu hun kapitaal, hun voornaamste moneymaker. Daar slechts – naar verluidt – 5% van doneren en bij iedere donatie de media zoeken, heeft weinig te maken met weldoenerij, en des te meer met een strategisch PR-plan. En het werkt, getuige hun deals met Netflix, Spotify en Oprah Winfrey.

Witte vader, zwarte moeder

Nu kan je denken: maar Agnes, wat kan jou het schelen? Nou, Meghan en ik zijn dezelfde mix; een witte vader en een zwarte moeder. Zij is alleen iets lichter van kleur dan ik. Zo licht dat haar studiegenoten dachten dat Meghan Maltese roots had en ze haar etniciteit op haar acteer-cv omschreef als 'wit', om zo meer werk binnen te slepen. Dat is geen match met haar huidige imago, dat van een trotse bi-culturele vrouw. En gezien haar gedrag de afgelopen jaren heb ik steeds meer het idee gekregen dat ze haar Afro-Amerikaanse afkomst misbruikt om haar zin te krijgen.

Alle kritiek afdoen als racisme, is te makkelijk. Want dat is gewoon niet waar. En dat is oneerlijk naar al die mensen die anno nu nog steeds achter worden gesteld op basis van hun huidskleur. Voor hen had Meghan zoveel kunnen doen, als lid van de koninklijke familie. Zij had hun problemen echt op de kaart kunnen zetten, en zo niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen oprecht het verschil kunnen maken. Maar dat was blijkbaar nooit haar prioriteit. Nog steeds niet, trouwens. En daarom vind ik het eigenlijk wel prima dat ze vrijdag publiekelijk boventallig is verklaard.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privé

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden