null Beeld

Agnes Hofman: “Of ik een liposuctie wil, wordt me gevraagd”

Agnes Hofman (41) is een lifestylejournalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met T., haar zoon van 21. Ze schrijft voor Libelle over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Of ik een liposuctie wil, wordt me gevraagd via WhatsApp. Een vriend van een vriendin heeft begin vorig jaar een kliniek geopend. De zaken gaan door Covid en quarantaine niet bepaald naar wens en ik mag – in ruil voor wat publiciteit op Instagram – aan de zuigslang. “Gewoon een paar before en after foto’s posten, en klaar!” lees ik. Laat ik niet doen of ik er nooit over heb gefantaseerd; een litertje buikvet dat strategisch in mijn billen wordt gespoten.

Liposuctie

Ja, als semi-Braziliaanse kan ik een groter achterwerk à la Jennifer Lopez of Beyoncé wel waarderen. Nu weet ik uit ervaring dat ik met sport en voeding best ver kom, maar zoals ik vorige week al schreef; ik ben in korte tijd twee kledingmaten gegroeid. Bewegen voelt nu even – ondanks mijn kekke nieuwe animalprint sportpakje – niet zo lekker. Dan is liposuctie of zelfs body sculpture (waarbij de chirurg je ongeveer als een kleipoppetje opnieuw in model kneedt) wellicht een goede kickstart.

“Vind je het geen valsspelen?” vraagt mijn zoon T. “Afvallen met liposuctie is net zoiets als de marathon rennen, maar voor de middelste dertig kilometer in een taxi springen.” Ik schiet in de lach. Dat zou ik ook echt doen, want het gaat immers om het halen van de eindstreep. En niet om de weg er naartoe. Maar het is wel gek, dat men cosmetische ingrepen blijkbaar ziet als valsspelen en het verven van ons haar niet. Net als veel vrouwen met afro roots draag ik pruiken. Niet om medische redenen, maar gewoon uit ijdelheid. De ene dag is het lang en steil, een andere keer draag ik kortere krullen. Het hangt af van mijn bui en wat ik ga doen.

Eerlijk

Vergelijk het met het uitkiezen van je schoenen. Mijn eigen haar zit in vlechtjes onder de pruik, met een zachte conditioner erin. Ik draag ook nepnagels en nepwimpers, corrigerend ondergoed, ik bleek mijn tanden en geef een klein vermogen uit om mijn huid met luxe serums zo strak mogelijk te houden. Speel ik dan vals? Ik vind het kwalijker wanneer mensen er niet eerlijk over zijn. Foto’s zodanig bewerken dat ze onherkenbaar zijn in real life. En ontkennen dat ze iets hebben laten doen. Zo ben ik nogal close met mijn pruikenboer en weet ik welke BN’ers bij hem shoppen. Dezelfde BN’ers die op social media gesponsord hun haarroutine delen, maar verzwijgen dat iedere lok op hun mooie hoofd uit een Chinese fabriek komt. Waarom kunnen we niet allemaal eerlijk zijn over de ingekochte externe hulptroepen? Dat doe ik ook na mijn liposuctie. Beloofd! Maar toch stuur ik een nee via WhatsApp terug naar mijn vriendin. Want ook mijn eerlijkheid en openheid heeft een grens. Ik wil alles met mijn Instagram-volgers delen, behalve naaktfoto’s van mijn huidige lijf. Dat gaat zelfs mij net iets te ver.

Tekst: Agnes Hofman. Beeld: privé.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden