null Beeld Privébezit
Beeld Privébezit

Column

Agnes: “Ik ben bang om nu op vakantie te gaan”

Redactie

Ze is lifestylejournalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Agnes Hofman (41) woont in Lissabon met zoon T. (22). Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Natuurlijk is het verleidelijk: een weekje mee op een luxe cruiseschip en varen op de Middellandse zee. Vriend V. beschrijft de hut met balkon, alle pittoreske havens die hij onderweg aan zal doen, de spa aan boord en – niet geheel onbelangrijk – de prijs. Die is door Covid-19 enorm gedaald: “Niemand durft meer aan boord te gaan, Aggie. Je kan voor zeshonderd al euro mee. Inclusief alle wijn, cocktails, alles.”

Maskervrije cruise

Oeh, dat klinkt heel fijn, want doorgaans zit je voor dat bedrag in een kleine binnenhut zonder uitzicht met een karig flesje water. V. ratelt door, over eventuele upgrades, de twaalf restaurants aan boord en dat die hele schuit maskervrij is. “Kan je eindelijk je lippen weer stiften!” Ik zucht. Want ja, ik ben enorm aan vakantie toe. De verhuizing heeft er namelijk wel ingehakt, qua energie. Net als de vele deadlines en alle vaccinatiedrama; ja, de tweede shot Pfizer zit er nu in. “Mooi!”, gilt V. door de telefoon. “Om te mogen boarden hoef je alleen je certificaat te laten zien. Dus ik zie je over twee weken in de haven van Barcelona?”

Nu is alles anders

Financieel zou het gaan, en qua werkdruk ook. Deze column kan ik immers ook aan dek tikken, terwijl ik sjans met een knappe matroos. Twee jaar geleden had ik al tijdens het telefoongesprek geboekt. Sterker nog, voor corona reisde ik vrijwel iedere maand. Werd ik op een maandag gebeld of ik op dinsdag vanuit Lissabon naar Thailand wilde vliegen, voor een reportage. Of kwam het verzoek of ik voor een interview van twaalf minuten met een popster naar Berlijn wilde reizen. Dus hup, daar ging ik. Natuurlijk. Die onvoorspelbaarheid maakte mijn werk en mijn leven juist zo leuk. Maar goed, dat was vóór Covid-19. Nu is alles anders, inclusief ikzelf.

Wat als...

Op dit moment zie ik de fun en glamour even niet in van reizen en op avontuur gaan. Ik zie alleen de risico’s; wat nou als iemand aan boord niet zo voorzichtig is als ik, en ik zo toch in aanraking kom met het coronavirus? Wat nou als er ineens toch een uitbraak aan boord is en we niet aan wal mogen? Wat nou als ik ondanks mijn dubbele vaccinatie toch besmet raak? Wat doe ik dan? Ja, ik ben gewoon bang om nu op vakantie te gaan. Natuurlijk loop ik hier ook risico, maar dat heb ik naar mijn gevoel onder controle; ik spreek alleen buiten af bij de schonere tentjes waar ze je tafel en stoel desinfecteren voor ik ga zitten. Bezorgde boodschappen pak ik uit met handschoenen en neem ik af met een hygiënisch doekje voor ik ze in de kast zet.

Je kunt het overdreven noemen, zoals veel van mijn vrienden doen, maar het geeft me een heerlijk gevoel van veiligheid. En die behoefte blijkt nu groter dan op avontuur gaan en de wereld verkennen. Dus ik sla – helaas, helaas – even over.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden