Agnes Hofman Beeld Privébezit
Agnes HofmanBeeld Privébezit

Column

Agnes: “Nee, ik ga mijn vreemdgaande vriendin niet in bescherming nemen”

Agnes Hofman (42) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met T., haar zoon van 22. Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

“Vrienden maken op latere leeftijd is best lastig. Nu heb ik wel een schare gay best friends om me heen, maar ik was dolblij toen ik op een event F. ontmoette. Een vrouw die doet en denkt zoals ik. Nou ja, dat dacht ik aanvankelijk. We spraken af in de stad voor een drankje, of bij haar thuis, in haar tuin met uitzicht op de rivier. Wij pimpelden gezellig, terwijl manlief garnalen op de barbecue legde en zorgde dat de bodem van onze wijnglazen nooit in zicht kwam.

Opgebiecht

‘Kijk, zo wil ik ook wel een relatie!', riep ik de laatste keer enthousiast tegen mijn verse vriendin en haar man. Maar, helaas had F. iets op te biechten, terwijl we ons tegoed deden aan een high tea op een zonnig terras. Ze was heel gelukkig met haar man, alleen… ze had ook een ander. Al een tijdje. Deze minnaar kent ze van haar werk, na een borrel kwam van het een het ander en hun eerste wip maakte ongekende passie in haar los. Ze zien elkaar vaak, in hotels buiten de stad. Want hij heeft ook een relatie, dus bij hem tussen de lakens duiken is geen optie.

Alibi

Dit is de situatie: de twee vreemdgangers, allebei met een gezin, hebben elkaar gevonden. En alsof dat niet erg genoeg is, heeft F. mij nu betrokken in haar escapades. Als alibi: ‘Over ons spaweekend, dat wil ik graag met hem doorbrengen. Jij en ik gaan er wel samen heen, maken veel foto’s zodat ik die gedurende de twee dagen naar mijn man kan sturen en dan vertrek ik na een paar uur met hem naar een ander hotel. Dat vind je toch wel oké? Hij zal al je kosten op zich nemen.’

Ik weet niet wat ik meer storend vond; het feit dat ze überhaupt vreemdgaat en dus dagelijks thuis toneel speelt, dat ze mij heeft voorgelogen, me in de waan liet dat we samen twee dagen letterlijk gingen baden in luxe of dat ze me liet zitten voor haar amourette.

Slapeloze nachten

‘Kom op, je bent Nederlands. Jullie zijn toch heel open minded?', probeerde ze. Ja, dat is helemaal waar. Alleen trek ik, zoals volgens mij veel landgenoten, wel de grens bij vreemdgaan. In mijn twenties was ik zelf even die andere vrouw. Omdat ik na De Break Up niet meer geloofde in echte liefde en omdat ik egoïstisch bevestiging zocht, over de rug van een andere vrouw. Het kwam uit. Natuurlijk kwam het uit. Dra-ma! Gelukkig besloot ze hem te vergeven, al gaf hij in ons laatste telefoongesprek ook aan dat ze dat vooral deed voor hun drie kleine kinderen. Slapeloze nachten heb ik ervan gehad, verteerd door schuldgevoel. Nog steeds voel ik een steek in mijn maagstreek als ik eraan denk hoeveel pijn ik heb veroorzaakt en dat ik bijna een gebroken gezin op mijn geweten had.

Eerlijkheid

Zelf zou ik dat ook niet pikken, al is er wel een verschil tussen dronken met carnaval je tong in een ander steken of bewust een affaire beginnen, zoals V. en ik deden, en nu dus F. en haar lover. Ik werd hoe langer hoe bozer, en nee, ik wil mijn vreemdgaande vriendin dus niet in bescherming nemen.

Terwijl ik driftig mijn tas pakte, mompelde ze iets over een girlcode. ‘No worries’, zei ik. Ik ga haar niet verlinken bij haar man, maar ik ben ook niet in te huren als alibi. ‘Ik neem aan dat je lover deze rekening ook wel even wil betalen', snauwde ik haar toe en liep boos weg. Overdreven? Wellicht. Maar net als bij romantische relaties moet eerlijkheid de basis zijn van een goede vriendschap. En als dat er niet in zit, dan liever niet.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden