null Beeld

Agnes: “Op mijn 42e heb ik de huwelijksboot gemist”

Redactie

Ze is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Agnes Hofman (41) woont in Lissabon met zoon T. (22). Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Een van de leukste dingen aan mijn appartement is het uitzicht; ik kijk uit op de brug, het water en pal voor mijn huis staat een pittoresk mini-kerkje van ruim tweehonderd jaar. Vooraf was ik door bezorgde vrienden gewaarschuwd. “Straks word je iedere zondagmorgen uit je bed geloeid door die kerkklokken.” Daar had ik niet over nagedacht, maar in de maanden dat ik hier woon heb ik er gelukkig nooit eentje gehoord. Er is, hoe fijn, ook geen begrafenis-drama of ander emotioneel leed.

Bruiloften

Nee, het is een vrolijk kerkje, waar ieder weekend wel een paar bruiloften plaatsvinden. En het leukste is, ik zit op mijn balkon eerste rang. Lekker brunchen bij de ochtendsessies, doorgaans rond een uur of half elf. En nee, ik geniet niet in mijn eentje van alle hysterie voor en na de plechtigheid.

Mijn zoon T. is net zo’n stiekeme gluurder als ik. Inmiddels hebben we alles wel een keer gezien; de celebrity wedding met politiebewaking, de low budget bruiloft waarbij het stel in hun eigen Kia voor kwam rijden, de bridezilla die alle regels brak door zo ongeveer op het dak te staan om te poseren en helaas ook dat arme bruidje die door al haar bruidsmeisjes in de steek werd gelaten toen het begon te regenen. Zij holden hooggehakt snel naar binnen, terwijl het haar en het humeur van de bruid bruut instortte.

Grace Kelly-jurk

“Had jij nooit willen trouwen?” vroeg T. gisteren na de eerste bruiloft van de dag. Vroeger wel, bekende ik. Als klein meisje droomde ik van die grootste bruiloft, die er nooit zou komen. Het liefst in een kasteeltuin, tussen de kersenbloesem en met uitzicht op water. Uiteraard in een Grace Kelly-jurk, tot ik me realiseerde dat dit model mijn lichaam niet flatteert. En ja, ik ben even verloofd geweest, met de vader van T. Gelukkig realiseerde ik me na die laatste klap dat mijn zoon en ik voor beter snel konden vertrekken.

Huwelijksboot gemist

Als serieel single in de jaren erna was trouwen nog altijd een droom. Maar het ging me niet zozeer meer om die geweldige dag en mooie geloftes met de liefde van mijn leven, maar meer om het idee van veiligheid en geborgenheid. Nu weet ik: ik was niet casual aan het daten, maar op zoek naar een echtgenoot en stiefvader voor mijn zoon. Niet zo gek dus dat het allemaal op niets uitliep. En dat ik op mijn 42e waarschijnlijk de huwelijksboot heb gemist. Nee, ik zit heus niet als een verbitterde oude vrijster op mijn balkon, achter de bamboeplanten, naar alle bruidjes te loeren. Niet meer.

Tot twee keer toe ben ik niet naar een bruiloft gegaan omdat ik wist dat ik van verdriet de hele kerk bij elkaar had gesnikt. Want; waarom lukte het mij niet? Wat was er mis met mij? Ja, ik walg ook van de persoon die ik toen was. Hoe egoïstisch het was om het geluk van anderen op mezelf te betrekken. Gek genoeg toonden de bruidjes – die net zo bio-instabiel waren als ik in die tijd – alle begrip. Mijn zelfvertrouwen was compleet weg, en dat werd er door het vele mislukte daten ook niet beter op.

Nieuw begin

Het was een van de vele redenen dat ik ruim vier jaar geleden, met mijn zoon, naar het buitenland vertrok. Voor een nieuw begin, om in alle rust aan mezelf te werken terwijl hij op avontuur ging. En ja, dat heeft goed uitgepakt. Beetje bij beetje werd ik sterker en zelfverzekerder, door in te zien dat Het Grote Geluk niet in die partner zit. Of in die bruiloft. Maar – oh bah, cliché alert – in mezelf.

Dus vandaar dat ik nu ultiem kan genieten van de mooie jurken, de dynamiek tussen alle bruiloftsgasten en hun aanstekelijke vrolijkheid. Nee, het is weliswaar niet mijn allermooiste dag, maar met een lekkere brunch op een zonnig balkon met mijn lieve zoon heb ik echt niets te klagen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden